Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här gör hon en diamantring av guld – se guldsmeden glänsa i sitt arbete

I en oregelbunden takt kommer kunder in i butiken. Mellan besöken sätter sig Kristin Larsson vid sin arbetsbänk för att smida en guldring. Vi följde henne under arbetet.

Annons

– Helst skulle jag vilja använda mer tid för tillverkningen. Det är roligt att ta fram ett projekt tillsammans med kunden och se hur mina idéer fungerar med vad kunden vill ha, säger Kristin Larsson, Delsbo.

Läs mer: Prisbelönad företagare: Hon vet hur man sätter guldkant på vardagen

Hon driver guldsmedsbutik i Hudiksvall där hon säljer smycken från stora leverantörer men också tillverkar egna smycken eller lagar gamla broscher, örhängen och ringar som kunderna kommer in med.

– Pappa har en guldsmedsaffär i Sundsvall men det var inte förrän jag själv gick en kurs i silversmide som jag kände att jag också skulle utbilda mig till guldsmed, säger Kristin Larsson.

Läs mer: Så var det då – Guldrush bland Hudikbor

Vi följer henne när hon tillverkar en egendesignad guldring dekorerad med en rådiamant. Hon börjar med en fyra centimeter lång stång i 18 karats guld. Den ska formas till rätt tjocklek, längd och profil i två olika valsmaskiner. I den första valsen handvevar hon stången. Nästa vals är också handvevad och den används för att få rätt profil och det sker efter att stången bockat och lötts ihop till en ring.

– Det finns ingenting som är så viktigt som att smycket är bekvämt. Känns det inte bra, blir det inte använt, säger Kristin Larsson.

Läs mer: Hudikbutiker satsar på söndagsöppet

Det hon visar upp i det här momentet ser ut som mannens vigselring. För guldsmeden är det här långt ifrån klart och det kallas för en ringskena; snart sitter Kristin Larsson med en såg i handen för att kapa ringen så att hon kan passa in infattningen.

Den tillverkar hon av en fyrkantig guldprofil som hon löder fast med ett guld som har litet lägre smälttemperatur än guldet i ringskenan och profilen. Här gäller det att vara försiktig med värmen så att inte fel guld smälter. Guldet smälts med en gasolbrännare där värmen kontrolleras genom ett munstycke där guldsmeden tillför syre genom att blåsa.

– Det tar litet tid att lära sig, men har du andats in gas genom munstycket några gånger så lär du dig snabbt, säger Kristin Larsson.

Hon använder tänger, sågar och hammare i sitt arbete. En kund kommer in och ber om hjälp att justera ett stålarmband som är betydligt hårdare än metallerna som Kristin Larsson jobbar med. Kunden ber att få låna tången hon håller i, men Kristin tar snabbt tillbaka den och ger honom en annan tång.

– Det här är min nyaste och bästa tång, den får ingen förstöra. Om jag skulle välja ett favoritverktyg så är det nog en bra uppsättning tänger, säger Kristin Larsson.

Så, vad är då roligast, att designa en ring eller den hantverksmässiga delen av att tillverka den? Kristin Larsson säger att hon vill få mer tid för tillverkning och det syns att hon trivs vid sin arbetsbänk. Hon gillar särskilt när hon får infall under tillverkningen som förändrar designen. Då kan det bli ett "Ja, där satt den" förklarar Kristin Larsson.

– Men ibland har jag funderat igenom ett projekt så noga, att när jag sätter mig ner för att tillverka smycket, så känner jag mig redan färdig med det, säger guldsmeden Kristin Larsson.

Mer läsning