Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill satsa på fritidsgårdar och vägledning

/
  • Lärande- och kulturnämndens ordförande Anna-Carin Keisu (S) och riksdagsledamot Per Svedberg (S) presenterade en satsning på ungdomar. Sophie Dahlberg och Soul Gunnarsson lyssnade.

I april i år var 591 ungdomar i Hudiksvall arbetslösa, en ökning med 320 personer jämfört med samma månad i fjol. Det är alldeles för många, anser Socialdemokraterna, som på onsdag presenterade förslag på hur ungdomsarbetslösheten i kommunen och länet ska bekämpas.

Annons

Politikerna hade valt fritidsgården Brandgaraget i Hudiksvall för att presentera sina förslag. Och för att komma nära målgruppen, ungdomarna.

Inledningsvis presenterade riksdagsledamöterna Per Svedberg och Roland Bäckman vad de rödgröna tänker göra för ungdomarna i Sverige om de vinner valet. Bland annat handlar det om sammanlagt 100 000 fler jobb-, utbildnings- och praktikplatser än regeringen i insatser för unga som leder till jobb, insatser från första dagen och skattereduktion motsvarande hela arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös person mellan 20 och 25 år.

Något som man vill satsa på i Hudiksvall är bättre vägledning.

– Vad vill man jobba med? Det är jättesvårt att veta. Det är viktigt att man hjälper ungdomarna att välja, påpekade Anna-Carin Keisu, ordförande i lärande- och kulturnämnden.

Vägledning är inte minst viktig med tanke på att det är många ungdomar som går ut gymnasiet nu till sommaren och inte alla vet vad de vill jobba med i framtiden.

Kommunalråd Sven-Åke Thoresen slog ett slag för hantverksyrken, exempelvis är det brist på rörmokare i Hudiksvall. Han påpekade också att S lokalt vill satsa på fritidsgårdar.

– Vi vill ge mer resurser till fritidsgårdsverksamhet. Vi behöver fler kontaktytor där man kan träffas på, sade han.

Mer läsning

Annons