Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och V satsar på rödgrön majoritet

/
  • Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill se ett rödgrönt samarbete i Hudiksvalls kommunfullmäktige.

Kommuninvånarna har röstat på det rödgröna alternativet. Så tolkar både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet resultatet i kommunvalet. Båda partierna påpekar att de är öppna för diskussioner med Miljöpartiet.

Annons

Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet i Hudiksvall, men de har tappat. 38 procent fick partiet i förra kommunvalet, det preliminära resultatet i årets val är 34,8 procent, en minskning med mer än tre procentenheter.

– Tittar man på riket så gör vi det sämsta valet sedan 1914, tror jag. Det är klart att vi följer rikstrenden. Det är tungt att tappa mandat, det är klart, men vi tolkar det så att väljarna har röstat på det rödgröna alternativet.

Han tillägger att det preliminärt ser ut som om S tappar två mandat och Vänsterpartiet ett, så mycket beror på hur Miljöpartiet ställer sig till ett samarbete. Ett väldigt bra utgångsläge för MP, kan tyckas.

– De har guldläge, alla friar till dem. Vi är väldigt öppna för diskussioner, påpekar Sven-Åke Thoresen.

Det säger även Vänsterpartiets Daniel Pettersson. Partiet har fått tio procent av rösterna, jämfört med 9,9 procent i förra valet.

– Vi har sagt länge att vi vill samarbeta med MP. Vi har hoppats och velat ta in Miljöpartiet i vårt samarbete under hela mandatperioden, säger Daniel Pettersson. De har en kanonsits, fast problemet är ju SD.

Men alla partier har ju sagt att de inte kan tänka sig ett samarbete med SD?

– Då borde det vara givet för MP hur de ska göra, säger Daniel Pettersson.

Att SD har kommit in i kommunfullmäktige bekymrar både Daniel Pettersson och Sven-Åke Thoresen.

– Det är naturligtvis ytterst tråkigt att vi får in ett parti med främlingsfientliga åsikter i fullmäktige i Hudiksvall. Vi kommer aldrig att samarbeta med dem, under inga förhållanden, fastslår Sven-Åke Thoresen.

Mer läsning

Annons