Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssar fast i Hudiksvall

/

Tio utbytesstudenter från Novgorod i Ryssland är stransatta i Hudiksvall på grund av askmolnet. Under måndagen väntade de på besked från resebyrån och ambassaden om vad som ska hända.

Annons

– Vi är nervösa, vi vet inte om vi kommer att få åka med färja eller flyg, säger Nastya Struchkova.

Utbytesstudenterna stod på perrongen i Hudiksvall i söndags, fullastade med resväskor. De var på väg hem till Novgorod i Ryssland, men både tåget till Arlanda och flyget var inställt, på grund av askan från vulkanen Eyafjallajökull på Island.

– Vi har så mycket teknologi, och sedan får en vulkan som funnits i miljoner år utbrott, och vi är paralyserade, säger Julia Krüpner, som går i trean på natur. Tekniken ligger platt.

Julia Krüpner och Lovisa Mickelsson från tekniktrean tog hand om eleverna under söndagen, och de var vid Möljen och åt glass på Skutan.

Sedan fick eleverna återvända till sina värdfamiljer under natten.

På måndagen samlades eleverna på Bromangymnasiet för att vänta på besked.

– De vill att vi ska vänta här i stället för på Arlanda, och det är bättre här, vi att slipper köer och trängsel, säger Natalya Guseva.

Läraren Ulf Strandberg har kontakt med elevernas resebyrå. nu undersöker den om det går att åka med färjan över till Helsingfors och sedan vidare med tåg eller buss till Sankt Petersburg. Därifrån kan de själva ta sig med buss till Novgorod.

De flesta är inställda på att det blir någon ytterligare dag att vänta. Eleverna får ta med bagaget till Broman och sitta på vänt. Under dagen kommer de ha lite datalektioner, om de blir kvar får de umgås lite mer med värdfamiljerna.

– Förhoppningsvis får vi åka i kväll, men det går ingen nöd på oss, vi är varma och vi får mat, värdfamiljerna är mycket gästvänliga, och det är vi tacksamma för, säger läraren Jelena Soshovkina

Mer läsning

Annons