Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rötmånaden snart här - om den finns

/
  • Vilmer och Per Byström från Kramfors ser till att maten hålls kall under hela sommaren.

Bakteriernas högsäsong är här, men livsmedelsverket tror att allt för många stirrar sig blinda i kalendern. Problemen med rötmånaden beror mer på hur vi lever under semestern än på sommardatumen.

Annons

Rötmånaden är ett begrepp som började användas redan i det gamla bondesamhället när vädret gjorde att säden blev dålig. Ordet används fortfarande på den månad under året då bakterierna ska gro värre än någonsin, maten blir dålig och matförgiftningarna skjuter i höjden. Men Tom Andersson, riskvärderare på livsmedelsverket, tror att alldels för många stirrar sig blinda på datumen.

- Det är minst lika farligt med matförgiftning under vinterhalvåret, bakterierna är till och med mer beständiga när det är kallt, säger han.

Henrik Hammar, hygien och matsäkerhetsexpert hos Anticimex, håller med om att det egentligen är lika mycket risk under resten av året också, men semestertider gör att våra rutiner ändras. Vi blir lite mer avslappnade, äter längre och låter maten stå framme och slarvar med att värma upp gamla rester.

- Det är lätt att bara tänka på vad som finns i livsmedlet, men vi går ju och bär runt på bakterier hela tiden och tänker ofta inte på hur stor roll vår egen hygien spelar in, säger Tom Andersson.

Han berättar vidare att det inte heller är något problem att ta med mat till stranden, bara det får ligga i kylväskan.

- Ledorden för att inte drabbas av matförgiftning är egentligen tre; Temperatur, Hygien och att inte mixa varmt och kallt, säger Tom Andersson.

Mer läsning

Annons