Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökning förekommer på många skolor

/
  • Enligt vår bedömning så har skolor som arbetar aktivt med tobaksfrågan mindre problem med rökning, säger Chatrin Molin, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Hudiksvalls kommun.

Flera skolor i Hudiksvalls och Nordanstigs kommun klarar inte av att upprätthålla rökförbundet på skolgården. På 17 – av de 34 skolorna – förekommer det rökning på skolgården eller skolans område.

Annons

Norrhälsinge miljökontor har under september och oktober besökt samtliga 34 skolor i Hudiksvalls och Nordanstigs kommun för att kontrollera om tobakslagens rökförbud upprätthålls på skolgårdarna. Resultatet av tillsynsbesöken visar att flera skolor inte klarar av att upprätthålla rökförbudet på skolgården. På 17 skolor konstaterades att det förekommer rökning på skolgården/skolans område. På tre skolor sågs rökning på skolgården vid tillsynsbesöket.

– De som har mest problem är Bromangymnasiet och skolor där man även har vuxna elever, men även vissa högstadieskolor har problem, säger Anne-Li Marander, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Hudiksvalls kommun.

Efter besöken gjordes en sammanvägd bedömning av respektive skola. Där bedömdes om skolan har problem med rökning på skolgården och om man arbetar aktivt för att motverka problemen. Att arbeta aktivt innebär att man har ett målinriktat arbete som står i paritet till de befintliga problemen, enligt Chatrin Molin, Miljö- och hälsoskyddsinspektör på Hudiksvalls kommun.

– Kärnan i resultatet är att det finns ett rökförbud som är jättesvårt att följa. Det krävs att krävs att man hela tiden jobbar med frågan kontinuerligt ute på skolorna och man har ett eget ansvar att göra det på respektive skola. Det är stor skillnad på hur engagerat man jobbar med frågorna. Enligt vår bedömning så har skolor som arbetar aktivt med tobaksfrågan mindre problem med rökning, säger Chatrin Molin.

Mer läsning

Annons