Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna vill återställa sjukförsäkringen

Sjukförsäkringen kan bli en het valfråga. Om de rödgröna vinner valet vill de slopa de nya tidsgränserna i sjukförsäkringen och återställa nivåerna till 80 procent.

Annons

S, V och MP har enats om att avskaffa tidsregeln att man blir utförsäkrad efter maximalt 550 dagar med förlängd sjukpenning. I stället vill man satsa på en ny rehabiliteringsfond och individuella prövningar. Om de rödgröna vinner valet ska de som har utförsäkrats av regeringens regeländringar få möjlighet att återförsäkras om de behöver det.

– Jag är ingen expert, men sjukförsäkringen måste förbättras. Det får inte vara så att människor kastas ut ur systemet. Är man sjuk så är man sjuk. Många människor kommer i kläm, det tycker jag är oförlåtligt, säger kommunalråd Majvor Westberg-Jönsson (S).

Regeringen har kritiserat förslaget för att vara en återgång till det gamla systemet då 140 personer om dagen förtidspensionerades, även många unga.

Majvor Westberg-Jönsson (S) tror inte alls att det blir en återgång till det gamla. Enligt förslaget ska förtida pension bara kunna vara ett alternativ för den som är över 58 år och det först när inga andra åtgärder återstår.

Att det behövs en ändring anser även kommunalråd Daniel Pettersson (V).

– Det finns vissa saker i förslaget som jag tycker är väldigt bra. Möjligheten till deltidsstudier är alldeles lysande, det tror jag kan lyfta människor.

Ur ett kommunalt perspektiv är det bra att höja ersättningsnivåerna till 80 procent igen, tillägger han. Då har man möjlighet att leva på den ersättningen och kommunen slipper betala försörjningsstöd.

Stefan Bäckström (C) har inte satt sig in i förslaget och vill därför inte ge någon kommentar. Men att sjukförsäkringen kommer att bli en stor valfråga är han övertygad om.

– Det tror jag säkert, utan tvekan blir det så.

Mer läsning

Annons