Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset söker nya friska händer

/
  • Frivilliga från Röda Korset ställer upp och bidrar till att alla kan hjälpa till i flyktingkrisen, några av dem är (fr v) Hans Yngvesson, Jennie Lundwall, Christofer Döss, Mats Oldberg, Mirjam Holmberg och Kent Jonelind.
  • Kent Jonelind tar en stund vid datorn. Bland annat har Röda Korset Hudiksvall en Facebooksida som uppdateras dagligen.
  • Skor har man alltid bruk för, men de är inte alltid rengjorda. Mats Oldberg fixar det.
  • Jamila Basam sorterar kläder. Man behöver fortfarande skor, särskilt i herrstorlek 41 och 42, herrkläder i small eller 170, samt leksaker som inte är språkberoende.
  • Förra veckan gick ett lass av Röda Korsets kartonger ut till Mo skola i Hudiksvall där nyanlända familjer väntade på dem.

De senaste månaderna har människor på flykt strömmat in i Sverige och Hälsingland. Kommunernas invånare har visat stor vilja att hjälpa – men inte alltid vetat hur. Röda Korset har i dessa dagar varit en av de organisationer som fungerat som ett viktigt nav mellan kommun, invånare och nyanlända. I takt med att verksamheten växer börjar man nu se sig om efter fler frivilliga som kan hjälpa till.

Annons

Det är fikapaus i Röda Korsets second hand-butik på Trädgårdsgatan i centrala Hudiksvall. Hela styrkan med några lönebidragsanställda och flera praktikanter sätter sig en stund i butikens kafédel för att pusta ut och prata en stund. De senaste veckorna har varit minst sagt hektiska, mängden saker som har lämnats in har varit närapå överväldigande. Som vanligt har de tagit emot möbler, kläder och andra saker som folk också annars lämnar in för att säljas i butiken. Men den stora mängden har naturligtvis varit gåvor som skänkts med tanke på flyktingarna.

– Det har varit mer på en dag än vad vi annars har på en vecka, säger Jennie Lundwall.

Nyss har hon suttit i ett berg av kläder på övervåningen. Hon har synat, vikt och stoppat ner i säckar. I dag är butiken stängd så att hon och medarbetarna har fått värdefull tid att rensa och sortera. Mirjam Holmberg är en av de anställda och hon berättar att de lådor som packas och körs ut till de människor som flytt hit packas på mottagarens villkor.

– De får göra listor ute på boendena, vad de behöver, sedan packar vi utefter det. De ska ju vidare efter att de stannat till här, så de ska kunna ta med sig sakerna sedan också.

Läs också: De har ett hem över i sitt hem och i sitt hjärta

Röda Korset samarbetar med andra organisationer eller andra ansvariga som står för distributionen av saker, bland annat med kyrkan i Enånger/Njutånger. Där har de ordnat det så att man öppnat en liten "butik", där jackor och skor säljs till asylsökande för en symbolisk summa, kanske 20 kronor för en jacka eller ett par skor, berättar Mirjam Holmberg. Samma system har man bland annat på Svanbackens asylboende i Delsbo.

– Det är för att man inte ska hamstra saker man inte egentligen behöver och för att förhindra att det uppstår en svart marknad. Internationellt har man sett att det är det mest effektiva sättet att göra det på, säger Mirjam Holmberg.

Läs också: Flyktingarna vidare till andra län

Men de människor som kommit den senaste veckan är inte formellt registrerade som asylsökande ännu, de bor på så kallade evakueringsboenden och de ska som sagt vidare inom en snar framtid, så där har man jobbat med listorna där man klart och tydligt sett vad det finns behov av.

Kent Jonelind, ordförande i Röda Korset i Hudiksvall, sätter sig en stund framför datorn för att visa ett dokument han sammanställt för att ge som information åt dem som kommer in och vill hjälpa.

– Det har varit lite så att folk kommer och säger: De här sakerna vill jag ge, men de ska gå till boendet i Idenor! Men där har de behov av en kortlek eller en kaffebryggare just nu, säger jag. Den här lappen förklarar att de gåvor som inte flyktingarna lokalt har behov av säljs i butiken och vinsten från försäljningen går till humanitär hjälp i krisdrabbade områden någon annanstans i världen. Det vi inte kan sälja här skickas med de "blå säckarna" till en hjälporganisation i Nederländerna. Det som kan användas skickas öster- eller söderut, och det som inte kan användas tuggas sönder till isolerings- eller plastmaterial. Så inget ska förfaras, säger Kent Jonelind.

Kent Jonelind är pensionerad sedan ett antal år tillbaka, men hans dagar är ändå minst sagt fullspäckade. Förutom den dagliga verksamheten med butiken ska de blå säckarna köras till depån i Bollnäs den här veckan, ett styrelsemöte väntar där man bland annat behöver diskutera behovet av fler praktikanter och handledare i verksamheten, som växer både lokalt och över hela landet. Man ska också ha ett möte med Hudiksvalls kommun och kyrkorna och andra som är involverade i flyktinghjälpen.

Läs också: Frivilliga krafter stöttar asylsökande på olika sätt

Däremellan blir det nog några leveranser ut till boenden som lämnat in listor på saker de behöver. Och så var det bilen – den måste gå igenom besiktningen, den är nödvändig för att allt ska fungera.

– Och vi ska försöka få tag på fler frivilliga, vi behöver nya friska händer här nu. Kanske framför allt för att hjälpa till med uppackning och kvalitetskontroll, men vi behöver också folk som kan ställa upp som ren medmänniska. Kanske gå promenader ihop, spela spel med barnen eller lägga pussel. Det är viktigt för både barn och vuxna att få må bra och sysselsätta sig, säger Kent Jonelind.

Mer läsning

Annons