Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskabla sopor efter konkursen

/
  • Uno Norberg, chef på miljökontoret utreder hur de miljöfarliga ämnena vid Iggesund hårdkrom ska tas omhand.

Iggesund Hårdkroms konkurs har lämnat efter sig farligt avfall. Nu pågår arbetet att reda ut vem som ska stå för städningen. Det finns en risk att det kan hamna i skattebetalarnas knä.

Annons

Företaget Iggesund Hårdkrom har hanterat ett och annat miljöfarligt ämne genom åren. Nu har företaget gått i konkurs. Kvar finns kemiska produkter, farligt avfall och en förorenad mark, som ännu inte är tillräckligt undersökt. Vad som kommer att hända nu är högst oklart.

– Frågan är vem ska ta bort det här, och vem ska betala? Det är inte så enkelt att det kommer ett försäkringsbolag som städar och transporterar undan allt och sanerar, säger Jonas Rasmusson, miljöhandläggare.

Miljökontoret har fått veta att det finns el i byggnaden, vilket säkrar att ingenting fryser sönder och börjar läcka. Men det går inte heller att tro att det kommer att kunna stå så för evigt, säger Jonas Rasmusson.

– Den andra biten är de historiska föroreningarna, förklarar han.

Jonas Rasmusson och miljökontorets chef Uno Norberg för nu diskussioner med länsstyrelsen och konkursförvaltaren, som är den som i dag driver företaget.

Kan det bli så att det allmänna, kommunen, kommer att behöva stå för saneringen?

– I värsta fall kan det bli som du säger, att det allmänna får stå för kostnaden.

Mer läsning

Annons