Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för stora mängder möss i höst

Snabbt och smidigt springer mössen över gräsmattorna. Under sommaren är de i full färd med att leta mat och bygga bo. Men om ett par månader när kylan kommer är de snabba med att flytta in i värmen.

Annons

– Vi har fått en del påringningar från personer som säger att de ser mycket möss ute i trädgårdarna. Risken är stor att det blir en större anhopning när mössen kommer börja leta efter värme framåt oktober, säger Olle Modin, distriktschef på Anticimex i Hälsingland.

Vinterns stora snömängder innebar ett paradis för mössen. Ett tjock lager snö gör att tjälen inte blir så djup och det är lättare att isolera värmen under snön. Det ledde till att fler möss än vanligt överlevde vintern. Under sommaren trivs mössen bäst utomhus där de mest ägnar sig åt att leta mat. Men i oktober när det börjar bli kallare vill mössen gärna flytta in i värmen.

– Vid den här tiden på året stör inte mössen villaägarna speciellt mycket. Men vi har haft flera påringningar om att man har sett mycket möss kring byggnader. Så jag tror att vi kan förvänta oss att det blir lite större problem till hösten än under ett normalt år, säger Olle Modin.

För att mota mössen när kylan kommer gäller det att förebereda så mycket man kan under sommaren. En mus kan ta sig igenom ett hål som är 7 millimeter stort och de kan hoppa 30 centimeter. Så enligt Olle Modin är det i stort sett omöjligt att stänga ute de helt från byggnader.

– Det gäller att täta alla små hål som man hittar. Man kan även sätta upp galler för ventiler som mössen inte kan gnaga igenom.

Möss är väldigt nyfikna och mycket glupska. Så fällor är ofta en väldigt gynnsam metod om man vill bli av med gnagarna.

– Mössen går direkt på en fälla, de är oerhört nyfikna av sig. Och fällorna är väldigt skonsamma, mössen dör på en gång, säger Olle Modin.

Mer läsning

Annons