Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för återfall i brott halveras

/
  • Staffan Sehlin har forskat på medlingsverksamheten i Hudiksvall. Foto: Umeå universitet

Den första vetenskapliga studien i Sverige om medling vid ungdomsbrott, visar att risken för återfall i nya brott halveras med medling. Studien är genomförd med 1 200 barn och ungdomar i Hudiksvall och Örnsköldsvik.

Annons

Ungdomar i Hudiksvall och Nordanstig har i många år kunnat delta i medling genom Handslaget.

Den första svenska vetenskapliga studien visar att medling är särskilt effektivt vid brott som misshandel, hot och liknande brott där det finns ett tydligt brottsoffer.

Men även vid stöld, rån och snatterier är medling mycket effektivt för att den unga gärningsmannen inte ska begå nya brott.

- De medlingsverksamheter som inte medlar vid snatterier bör tänka om, säger Staffan Sehlin, universitetsadjunkt på sociologiska institutionen och polisutbildningen vid Umeå universitet. Han jobbar också halvtid som polis.

Studien visar alltså på en halvering av återfall i brott.

- Jag tycker mig se en väldigt bra effekt. Det är sällan man ser namn som återkommer, säger Marina Sundström-Höglund som är medlingssamordnare i Handslaget i Hudiksvall.

Staffan Sehlins studie ger inget svar på varför medlingen är så effektiv. Men han för en diskussion om orsaken.

- Det kan vara så att det handlar om att ungdomarna känner skam och ånger, säger han.

Det kan också vara så att föräldrarna tar en ny, aktivare roll i sitt barns liv och uppfostran.

Och Marina Sundström-Höglund som sitter med vid medlingar upplever att det händer något när de inblandade möts vid medlingsbordet.

- Man får sätta sig ned och tala om varför man gjorde som man gjorde och offret får berätta hur till exempel ett snatteri slår mot butiken. Jag tror man får mer förståelse av konsekvenserna helt enkelt.

Mer läsning

Annons