Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridklubb ska bygga om: "Ridsporten ska vara tillgänglig för alla"

Tunalids ridklubb ska bli mer tillgängligt för funktionshindrade.
– Det här är en stor del av vår framtidssatsning. Vi vill ha en anläggning som är tillgänglig för alla, säger Tina Hansback Andersson, verksamhetsansvarig.

Annons

Tunalids ridklubb har ungefär 300 medlemmar och har under flera år bedrivit verksamhet för funktionsnedsatta. I stallet gör ridlärarna i ordning tre ponnyer som ska användas till förmiddagens ridning. Tre elever med olika typer av funktionshinder kommer till ridhuset för dagens lektion. Hästarna står tryggt och väntar medan en av eleverna får hjälp med takliften för att komma upp på hästens rygg.

– Den här verksamheten har väldigt stor betydelse för alla de som rider här. Dels utvecklar de motoriken väldigt mycket och dels ger ridningen så mycket mer känslomässigt, säger Tina Hansback Andersson.

Läs mer: Ridklubb får över en miljon kronor till satsning för funktionshindrade

Tunalids ridklubb har fått 1,3 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden för att handikappanpassa sina lokaler.

– Det känns oerhört bra. Vår stora framtidsvision är att ridsporten ska vara tillgänglig för alla. Vi har en gammal och sliten anläggning som behöver bli modern och tillgänglig för alla, säger Tina Hansback Andersson.

Samlingslokalerna med kontor, kök, toalett och omklädningsrum är i dag svårtillgängliga för funktionshindrade. Nu vill ridklubben göra om lokalerna så att alla medlemmar kan använda lokalerna. Det långsiktiga målet är att kunna erbjuda ridläger för funktionshindrade i ändamålsenliga lokaler. Men ridklubben behöver mer pengar för att fullfölja planerna, de har bland annat ansökt om bidrag från Hudiksvalls kommun.

– Ridning är väldigt bra motorisk träning och de får öva på samspel med hästen. För funktionsnedsatta finns det inte så mycket aktiviteter, men ridningen är en av aktiviteterna, säger Sune Nilsson, ordförande i Idrottsföreningen för funktionsnedsatta Hudiksvall

Läs mer: Rullstolsburne Mille spelar hockey mot alla odds

Mer läsning