Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickard Söderberg ska sprida kärlek med sång i Iggesunds järnverk

/

Rickard Söderberg ser sig runt i den mörka lokalen med de råa stenväggarna och maskiner som en gång använts i det gamla nedlagda järnverket i Iggesund.

Annons

– Min sambo Anders är Tolkienfans och det här är ju som Mordors gruvor, säger han förtjust och testar lite senare akustiken med att sjunga några takter av Grieg.

Det låter mäktigt och andedräkten syns som rök i den nedkylda lokalen. Ändå är det värmen man framför allt känner från tenoren Rickard Söderberg.

LÄS MER: Pengabrist stoppar Peer Gynt

Egentligen skulle operasångaren Rickard Söderberg ha spelat musikteater här i augusti, med en ny uppsättning av Peer Gynt och med musik av just Grieg och mer nykomponerat av Thomas von Wachenfeldt.

När finansieringen inte gick i lås blev planerna ändrade. Nu blir det i stället två konserter den 19 och 20 augusti med föreläsningar.

– Det är verkligen en fantastisk miljö här och jag hoppas ge publiken en inspirerande och härlig dag med lust, glädje och allvar, säger han.

Rickard Söderberg är pianisten som blev operasångare och som nu även kan titulera sig musikalartist och tv-kändis. Därtill hängiven aktivist när det gäller mänskliga rättigheter och hbt-frågor. För en dryg vecka sedan utsågs han till "Årets homo bi trans" av QX-galan i Stockholm.

LÄS MER: Rickard och Rikard hyllades på QX-galan

– Det var underbart! Operavärlden ägde verkligen QX den kvällen, eftersom Malena Ernman utsågs till Årets hetero. Vi tänkte kalla oss PK, men det blev P2-maffian i stället, säger han.

Och han försitter minsann inga chanser att få tala om det han brinner för. Under förra året turnerade han som Gaytenoren och han bjuder på sig själv på många olika sätt, med ständigt nya utmaningar.

Efter att ha varit bakande kändis så är det dansskorna som gäller nu i vår. Efter besöket i Iggesund på torsdagsförmiddagen väntar tangoträning inför Let´s dance i Stockholm, han dansar med Maria Zimmerman.

– Ja, jag gillar att gå utanför min komfortzon.

LÄS MER: Söderberg krossade axeln på Fortet

Så bekvämt är det inte heller i järnverket denna februaridag. Det är kallt och Rickard Söderberg har virat den stickade halsduken åtskilliga varv runt de känsliga stämbanden. Även om han medverkar i en mängd olika nöjessammanhang och debatter så är det operan som är ryggraden i hans yrkesliv. Drottningholms slottsteater har varit hemmascen under många år.

– Jag är bokad till hösten 2017. I sommar blir det operett, Glada Änkan på Ystads teater tillsammans med Sven Melander och Marianne Mörck.

Och så i augusti då, är förhoppningsvis järnverket i Iggesund uppvärmt och redo för både föreläsningar och operatoner med bland annat Peer Gynt i både Griegs och Thomas von Wachenfeldts tappning. Förutom Rickard Söderberg medverkar också Ann- Marie Backlund, en körkvartett, musiker och regissören Catarina Gnosspelius.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning