Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reportern kände sig hotad - nu varnas polis

I somras uppfattade journalisten att polisen hotade henne under en intervju. Själv anser han att det var ett skämt som missförstods.
Nu anser Rikspolisstyrelsen att mannan ska varnas.

Annons

I mitten av juli skev en reporter vid Hälsingetidningar en artikel om polismannen Benny Ericsson som är Gävleborgs läns rättschef. Bakgrunden till texten var att han vid ett tidigare tillfälle hade vägrat att lämna ut löneuppgifter om polisens anställda. Men Kammarrätten ändrade beslutet och ansåg att listorna skulle lämnas ut.

Under intervjun till artikeln ställde reportern en fråga om tystnadsplikt. Och i samband med den frågan säger hon att polisen ska ha sagt, "du ska inte lägga ord i mun på mig, det ska du akta dig jävligt noga för att göra". Ett uttalande som hon upplevde som ett hot.

Med anledning av citatet ansåg länspolismästaren Christina Forsberg att en internutredning skulle inledas. Vice chefsåklagaren Bo Lindgren friade då Benny Ericsson från olaga hot, men Rikspolisstyrelsen vill alltså att polisen varnas och överlämnar ärendet till statens ansvarsnämnd för prövning.

Mer läsning

Annons