Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rent hus kan skada

/
  • Ett bord av det här slaget, från 1600-talet, bör man vara väldigt försiktig med, enligt sakkunniga.

Att städa i en kulturhistorisk miljö kräver mer kunskap än ambition. Det är lätt att ställa till skador om man gör fel.

Annons

– För mig har det blivit aktuellt att genomföra temadagen eftersom vi står inför ett generationsskifte på gården och det är viktigt att veta hur det ska gå till, berättar Åsemi Byström, Föreningen Hälsingegårdar.

Det var en av anledningarna till hennes initiativ att anlita antikvarie Elsa Röing och hembygdskonsulent Elisabeth Eriksson till en temadag om städning och textilvård i kulturhistoriska miljöer.

Den hölls lämpligt nog på Hillsta gård och det var deltagare med egna Hälsingegårdar och från hembygdsföreningar som deltog för att putsa på sina kunskaper i ämnet. Elisabeth Eriksson fick frågan vad det vanligaste felet är:

– Att man städar för mycket och för hårt, konstaterade hon.

Elsa Röing tillade att textiler ofta kan blekas av solljus och att moderna städmedel lätt orsakar skador. Inte ens en vanlig mikrofiberduk går hem hos kursledarna som anser att den kan skapa statisk elektricitet och få föremålen att dra till sig damm och fukt som också kan orsaka mögel.

Mjuka borstar gillades däremot, gärna av gethår. Dammtrasor av mjuk flanell och sämskskinn rekommenderas också. Dammsugare kan man också använda, fast försiktigt. Och gul såpa fungerar utmärkt på gamla trägolv.

Mer läsning

Annons