Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rening för 256 miljoner

/
  • Hans Nilsson visar vattnet efter och före reningen. Efteråt är färgen mycket ljusare och utsläppen av bland annat närsalter som fosfor och kväve, som kan leda till övergödning, har minskat betydligt. Den nya reningen gör att bruket även kommer att klara framtida miljökrav.
  • Det renade vattnet finns under det geggiga slamtäcket. Slammet skjuts framåt i flotationsbassängen, hamnar i en slamtank och centrifugeras sedan. Till slut ska slammet vara så torrt som möjligt.
  • Genom gallret ser man hur vattnet forsar ut. Utsläppen av COD (syreförbrukande substanser) ligger redan i dag under gränsvärdet, men kan minskas ännu mer. Vattnet som släpps ut i Iggesundsfjärden får en ljusare färg, vilket också är en fördel såtillvida att solljuset kan tränga ner till bottnen, fotosyntesen fungerar bättre och artrikedomen kan öka.
  • Till slut är endast slammet kvar. Vad man ska göra med den är inte riktigt klart än, först ska man ta prover och undersöka alternativ för hur det ska kunna användas.

I snitt en miljon kronor om dagen. Det är vad Iggesund Paperboard har investerat i fabriken under de senaste 15 åren. På torsdagen var det den officiella driftstarten för företagets nya reningsanläggning, en investering som har slukat 256 miljoner kronor.

Annons

Tack vare anläggningen uppfyller man kommande miljökrav på minskade utsläpp. Förbättringen ska även synas – i stället för den tidigare bruna tonen kommer vattnet som släpps ut i Iggesundsfjärden att ha en betydligt ljusare färg. En nybyggd bro gör det enkelt att ta sig från fabriksområdet till reningsanläggningen som är belägen på Skälholmen. Den tidigare grusvägen har asfalterats och parallellt med vägen slingrar sig trätuben fram som transporterar allt avloppsvatten från fabriken till en så kallad luftad damm. Det är där reningsprocessen börjar, bortsett från stora partiklar som avskiljs inne i fabriken.

När vi kommer fram till anläggningen, tillsammans med informationschef Staffan Sjöberg, tar blockingenjör Hans Nilsson och miljöingenjör Olle Bergerståhl emot oss för att visa anläggningen.

– Det blir en radikal förbättring och innebär positiva effekter för fjärden eftersom man begränsar fosfor och kväve. På sikt hoppas vi att folk som bor i området kommer att märka det, säger Olle Bergerståhl.

Reningsanläggningen är utrustad med den modernaste tekniken inom vattenrening och man kommer att kunna uppfylla även framtida skarpare miljökrav. Andra skogsindustrier har redan visat intresse för anläggningen.

Mer läsning

Annons