Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renare bad efter skallgång

/

Martin Markusson, Viktor Andersson, Kenneth Larsson och John Davies bildade skallgångskedja i jakten på skräp.

Annons

Han plockar ur en fylld vitaminiserad vattenflaska, en bit plywood, en glasflaska och ett cyklop.

Annelie Hammar står beredd med en sopsäck och tar hand om skräpet. Efter hand kommer det mer.

– Förra året fick vi upp mycket. Det var bland annat en cykel, en kundvagn och bildäck, berättar Tomas Edin, ordförande för Hudiksvalls sportdykarklubb.

Dykaren Marcus Winberg försvinner ner under bryggan igen och de gulgröna simfötterna flimrar i djupet. Det är kallt, fuktigt och mulet på land, inte alls badväder.

Maln är en av 19 stränder som sportdykarklubben årligen rensar på skräp. Jobbet är lite av ett startskott på säsongen och det inleds efter studenternas firande, för att så mycket skräp som möjligt ska bort.

Stränder som Gräsmaln, Ankarmon och Kaked står på tur, liksom badplatser i Nordanstig. Ner till tre meters djup plockas letar man efter allt möjligt skrot, en uppgift som dykarna haft under minst tio år.

Medan Marcus Winberg dyker vidare skvalpar medlemmarna Viktor Andersson, Martin Markusson, John Davies och Kenneth Larsson iväg i en sorts skallgångskedja mellan bryggorna och letar skräp. De går en lång sträcka och det är stor bottenyta som undersöks. På själva stranden har man bara hittat en strumpa och leksaker än så länge.

Tillsammans med medlemsavgifterna innebär uppgiften att rensa badplatserna den huvudsakliga inkomsten för klubben.

– Det är ett miljöengagemang också, och en säkerhet för de som badar, påminner Tomas Edin.

Mer läsning

Annons