Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga visade upp sina bilar på Kattvikskajen

/

Att lördagen var en av sommarens varmaste dagar spelade ingen roll för bilentusiasterna. Parkeringen på Kattvikskajen var överfylld av entusiastfordon när Krantz Challenge avgjordes.

Annons

Över 300 bilar stod parkerade till allmän beskådan på Kattvikskajen. Det var allt från rostiga folkvagnar till splitternya muskelbilar, och minutiöst renoverade 50-talare.

Några av bilarna deltog i Krantz Challenge, där en prischeck, samt en plats i superfinalen i samband med Rättvik Car Week vecka 31 stod på spel.

Se också höjdpunkterna från Ladies run

I Krantz Challenge lottas bilarna två och två mot varandra, och publiken får sedan bestämma vilken av bilarna de tycker är den finaste, och får gå vidare till nästa omgång.

En av de som ställde upp i tävlingen var Maria Nordin, som körde Sten Olofssons och Helena Nordins A-Ford från 1930.

– De köpte den från Kanada 2014 där den var renoverad till originalskick, berättar Maria.

Läs också: En uppgörelse mellan muskler och klassiker

Ett fordon som höjde sig över alla andra var Arne och Cecilia Lindings Krokodilen. En skapelse som är ihopbyggd av tre olika lastbilar och en snöslunga från flygflottiljen i Söderhamn. Motorn är från en Scania.

– Vi kallar den Krokodilen för den är lång och grön, berättar Cecilia, som hoppas kunna köra bilen i höst då hon fyller 16 år och får epakortet.

– Den är epa-registrerad och går 45 kilometer i timmen, berättar Cecilia, som trots sin ungdom redan är ganska rutinerad bakom ratten. Hon är Sveriges yngsta förare som kör bil på två hjul.

Efter ungefär 1,5 timmars röstning hade man kommit ner till åtta kvarvarande bilar som alla fick var sin pokal som bevis på att de tillhörde de åtta finaste i hela tävlingen.

En av dem var Yvonne Nordén från Ljusdal, som körde en knallorange Chevrolet från 1955, men som i kvartsfinalen åkte ut mot Anders Johansson från Sundsvall som körde en grön Oldsmobile.

Yvonne har bara haft bilen i två månader.

– Så det var kul att komma så här långt. Jag hade velat vara med i Ladies run, men det var fullt. Fast det här var inte så tokigt heller, jag är nöjd.

Läs också om Mikael Sjökvist som byggde sin drömbil

Anders Johansson tog sig till final med sin Oldsmobile, där han ställdes mot Leif Eldh från Norrbo som körde sin Pontiac Star Chief från 1957. Och när publiken fick säga sitt var det Leifs Pontiac som fick flest röster och därmed blir Hälsinglands representant på Rättviks Car Week.

– Jag har haft bilen i 15 år, och de senaste fem åren har jag renoverat den, den blev klar för bara två månader sedan, berättar Leif som lovar att försvara Hälsinglands färger i superfinalen av Krantz Challenge i Rättvik.

Mer läsning