Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga samtal till Kvinnofridslinjen: "Det är faktiskt så att jag har blivit misshandlad"

/
  • Maria Lövgren, koordinator och Jessica Eklund, behandlare på Centrum mot våld, tycker att det är viktigt att vi pratar mer om våld i nära relationer.

Kvinnofridslinjen har fått in rekordmånga samtal i år och det finns hjälp att få. Centrum mot våld arbetar med personer som farit illa i nära relationer och hjälper till i arbetet med att bryta den onda cirkeln.

Annons

Oroliga anhöriga, kvinnor som utsatts för psykisk och fysisk misshandel har under året ringt Kvinnofridslinjen för att få stöd. I Hudiksvall finns Centrum mot våld, en plats att vända sig till för stöd i form av enskilda samtal och samtal i grupp. Här om någonstans förstår de vad våld innebär och vad det gör med en människa.

– Det som många uttrycker att det är så skönt är att få prata med andra som upplevt samma sak, de känner sig förstådda och mindre ensamma. Att få veta att det inte är jag som är konstig, utan det är faktiskt så att jag har blivit misshandlad, säger Maria Lövgren, koordinator på Centrum mot våld.

Kring storhelger och längre ledigheter skapas ofta en lucka för reflektion i vardagen. Någonting som för vissa kan bli väldigt smärtsamt.

Läs även: Våld mot kvinnor finns i alla samhällsskikt

– Jul är en helg då man kan bli påmind om hur man kanske kunde ha haft det. Då kanske man upptäcker och känner att det här vill jag göra någonting åt, för såhär kan jag inte ha det. Och att det blir ofta väldigt tydligt och smärtsamt när det blir högtider, säger Maria Lövgren.

Att ta sig ur en relation med psykisk och fysisk misshandel är svårt, det skapas starka band. Till en början kan det vara kärlek, barn som håller dig kvar i relationen, sedan kan det vara upprättelse för vad personen utsatt dig för. Statistik visar att det tar ett flertal uppbrottsförsök innan relationen slutligen bryts helt.

– Många utifrån kan säga att man ska gå vid första slaget, ifrågasätta varför du inte lämnar honom. Och det blir ju underförstått att du måste vara lite dummare som inte gör det. Men när man börjar förstå att det finns så många bindningar mellan personer och att man på något sätt har anpassat sig för att försöka klara av det. Så är det inte så konstigt, säger Maria Lövgren.

Läs mer: Därför begår män våldshandlingar mot kvinnor

Centrum mot våld erbjuder hjälp och stöd för hela familjen. Det är inte bara den som blivit utsatt för våld som kan behöva hjälp. Även den som ser på behöver stöd och den som utövar våldet behöver verktyg för att förändra situationen.

Jessica Eklund arbetar med att behandla våldsutövare, hon kan förstå våldsutövarens känslor och ilska. Men det betyder inte att hon anser att deras handlingar är rätt. Genom att sätta sig in i hur våldsutövaren känner och tänker kan hon också ge dem verktyg att hantera sin rädsla, ilska, makt och kontroll.

– För många handlar det om vanmakt och rädsla. Kanske rädslan för att bli lämnad eller för att tappa kontrollen. Det kan också vara ett inlärt beteende, deras sätt att hantera konflikter, säger Jessica Eklund, behandlare på Centrum mot våld.

Läs även: Så ska de stoppa mäns våld

Hon menar att det är viktigt att även våldsutövaren söker hjälp eftersom det finns möjlighet till förändring.

Mer läsning

Annons