Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord i utskrivning av adhd-medicin

Förskrivningen av adhd-mediciner har ökat kraftigt i Gävleborg. Nya direktiv från EU gör att vi kan vänta oss att mer läkemedel skrivs ut. Men medicinen är omstridd.

Annons

Betydligt fler barn behandlas i dag med amfetaminliknande centralstimulerande läkemedel jämfört med tidigare. Av typen Ritalin och Concerta är det fråga om mer än en fördubbling på bara tre år i länet.

Europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté, CHMP, har nyligen kommit fram till att nyttan med medicinering med den centralstimulerande substansen metylfenidat vid diagnosen adhd hos barn överväger riskerna om medicinerna används rätt.

– Riktlinjerna från Sverige och Europa är snarlika och kommer sannolikt att leda till att fler barn med adhd-diagnos medicineras, säger Anne-Liis von Knorring, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Uppsala universitet, till tidningen Dagens medicin.

Men medicineringen är omstridd. Medicinerna, som i Sverige säljs som produkterna Concerta och Ritalin, är beroendeframkallande och vetenskapliga studier tyder på att de kan ge högt blodtryck, hjärtrelaterade sjukdomstillstånd, sömnstörningar, psykoser, depressioner och kan vara farliga i kombination med alkohol.

Gävleborg ligger något under medel i riket vad gäller användandet av medlen. Men kurvan för användningen pekar rakt uppåt.

Mer läsning

Annons