Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regler slår mot hjärtsjuk

/
  • Johan Adolfsson efterlyser bättre samarbete mellan Landstinget Gävleborg och Akademiska i Uppsala när det gäller sjukresor.

Eftersom hon inte blir utskriven sätts reglerna för sjukresan ur spel. Frågan hur en äldre hjärtsjuk ska ta sig hem från Akademiska i Uppsala ställs på sin spets.

Annons

– I och med att hon inte skrivs ut sitter hon fast i rävsaxen, säger maken Lasse Tykosson.

Hustrun orkar inte själv föra sin talan och maken får sköta mycket av kommunikationen med sjukhus och beställningscentral.

I dag, måndag, reser hustrun med sjukresebuss till Akademiska för en förberedande undersökning. Hur lång tid det tar är det ingen som vet och risken är överhängande att hon missar sjukbussen tillbaka samma dag.

Eftersom hon ska tillbaka på torsdag för en omfattande behandling på fredagen blir hon inte utskriven och har därmed inte rätt till taxiresa hem till bostaden.

– Hon kan bara gå en liten bit i motlut på egen hand, sedan måste hon stanna, berättar Lasse Tykosson och undrar hur de tänkt sig att hustrun på egen hand ska ta sig hem.

Han säger att den här regeln måste innebära en stor fallgrop även för många andra patienter och undrar om det är av ekonomiska skäl som hustrun inte skrivs ut mellan undersökningen och behandlingen.

– Jag blir förbannad när man behandlar folk på det här sättet, säger Johan Adolfsson. Det borde gå att ordna så att det går att använda billiga transportmedel.

Mer läsning

Annons