Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för nykterhetskontroller till sjöss

/
  • Franz Hellberg, Bernt Östlin, Jonas Sirberg och Johan Lund ska se till att det råder ordning och reda längs Hälsingekusten.

Sedan den första juni gäller skärpta regler för sjöfylleri. Bland annat får Kustbevakningen nu göra slumpmässiga nykterhetskontroller.

Annons

Den nya lagen innebär att man har satt en nedre gräns för sjöfylleri på 0,2 promille. Det gäller fartyg som kan köra i minst 15 knop eller har ett skrov som är minst tio meter. Dessutom är det nu enklare att göra nykterhetskontroller.

– Det innebär att vi har mycket större chanser att hitta någon, säger Göran Grudén Svensson, stationschef vid Kustbevakningen i Hudiksvall. Det kommer absolut att höja säkerheten till sjöss.

Han tror att fler väljer att inte köra alls eller att ha en chaufför som är nykter på grund av de nya reglerna. Hittills har vädret inte varit så bra och det var kanske inte så många som har åkt båt.

– Det blir nu i helgen vi drar i gång. Det är en bra helg att börja, midsommarhelgen är traditionellt förknippad med att åka båt och dricka alkohol, säger Göran Grudén Svensson.

På torsdag kväll höll Kustbevakningens personal som sköter bevakningen av Hälsingekusten i helgen på med de sista förberedelserna. Båtarna ska göras i ordning och mat för de närmaste dagarna ska handlas.

Befälhavare Bernt Östlin och kollegan Franz Hellberg står på Kustbevakningens mindre, snabba båt, en Flying Flipper, när tidningen kommer till hamnen i Hudiksvall. En vattenskoter och en gummibåt kompletterar utrustningen.

– Det blir ju en ökad risk för folk att åka fast, svarar de på frågan om de nya reglerna.

Men befälhavare Bernt Östlin tillägger också att sjöfolket hittills skött sig bra på midsommarhelgerna.

Mer läsning

Annons