Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättschef utreds efter hot

/

Polischefen hotade en journalist.

Nu är han föremål för en internutredning.

– Det är naturligtvis viktigt att vi jobbar med bemötandefrågor, säger Christina Forsberg, länspolismästare i Gävleborg.

Annons

I samband att Gävleborgs läns rättschef Benny Ericsson, i december 2008, vägrade lämna ut löneuppgifter för polisens personal figurerade han i en artikel i Hudiksvalls tidning.

När journalisten ställde en fråga om tystnadsplikt uppstod en schism mellan henne och polisen. Enligt skribenten ska rättschefen uttalat hotelser mot henne.

Benny Ericsson hävdar dock att det hela var meningen som ett skämt, som tyvärr missuppfattades:

– Enligt mig har det blivit en höna av en fjäder. Från min sida var det meningen som ett skämt. Men det föll inte i god jord hos journalisten, säger han.

Fallet har nu hamnat hos Stockholmspolisens internutredningsenhet, som ska utreda händelsen från ett arbetsrättligt perspektiv.

– Jag har lämnat mina kommentarer till dem och från min sida skulle det vara anmärkningsvärt om det här skulle komma upp i statens ansvarsnämnd, säger Benny Ericsson.

Om han döms för tjänstefel handlar straffpåföljden i första hand om en varning, i andra hand löneavdrag. I värsta fall kan han enligt Christina Forsberg mista sin anställning.

– Men jag kan inte kommentera utfallet av detta. Det här utreds av en oberoende enhet i Stockholm, säger hon.

Mer läsning

Annons