Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfulls advokat skyller på polisen

/

Den körkortslöse mannen stal en bil i Hudiksvall och körde rattfull till Strömsbruk. Nu riskerar han fängelse för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Men försvararen menar att mannen hetsades av polis som försökte stoppa honom.

Annons

En man i 60-årsåldern ska ha kört alldeles för fort, ha gjort farliga omkörningar och varit nära att köra in i vajerräcket. Under torsdagen stod mannen inför rätta, åtalad för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

Det var den 31 augusti i fjol som en kvinna i Hudiksvall ringde till polisen och berättade att hennes före detta sambo hade tagit hennes bilnycklar utan lov, trots att han både var onykter och saknade körkort.

En MC-polis fick strax därefter syn på den efterlysta bilen på E 4 i höjd med Via. Under rättegången vittnade polisen hur han med hjälp av sirener, blåljus, tuta, och tecken med armen försökte få mannen att stanna. Men mannen fortsatte norrut på E 4 i hög hastighet.

- Han gör omkörningar som är direkt livsfarliga. Enda anledningen till att det inte skedde någon olycka var att folk såg mina blåljus och höll undan, berättade polisen för rätten.

Men försvaret menade att det var just på grund av att MC-polisen följde efter mannen som färden blev så vårdslös.

- Det här långa förföljandet, den här polisjakten, borde ha avbrutits långt tidigare. Naturligtvis har det stressat upp situationen, sade mannens försvarare Jan Nyman.

Åklagaren menar att mannen kört så vårdslöst att han bör dömas till ett fängelsestraff. Hudiksvalls Tingsrätt avkunnar dom den 12 maj.

Mer läsning

Annons