Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramadan ger klirr i kassan

/
  • På Coop Extra finns ett standardutbud med utländsk mat. Under ramadan är det förstärkt med några varor.
  • Ali Mostafa letar efter dadlar.
  • Salem Kurda, delägare av Hudik Livs har länge planerat inför ramadan. Då ökar butiken sin omsättning med 50 till 60 procent.

Under den muslimska högtiden ramadan kan en familj öka sina matkostnader med flera tusenlappar. Hudik Livs ökar sin omsättning med 50 till 60 procent.

Annons

I en månads tid fastar flera tusen muslimer i Sverige under högtiden ramadan, som började i onsdags. De äter ingen mat när solen är uppe. Trots fastan ökar de sina matutgifter med flera tusenlappar.

Enligt siffror från Svensk Handel ökar matutgifterna i snitt med 2 610 kronor för ett hushåll under ramadan. Räknar man med den avslutande festen Eid al-fitr, som varar i tre dagar, blir siffran 6 460 kronor.

På Hudik Livs storsatsar man på ramadan. Butiken ökar sin omsättning med 50 till 60 procent.

– Jag började leta efter bra produkter för en månad sedan och har allt planerat för hela fastan, säger delägaren Salem Kurda.

Den största skillnaden i butiken är prissänkningen på varor som går bäst under ramadan. Det är dadlar, juicer, kött och färska frukter.

Salem Kurda visar en stor vattenmelon och berättar att den förra månaden kostade 14 kronor kilot, men kostar nu 9 kronor kilot.

– Det är dyrt för en familj att handla mat under ramadan och då försöker jag bidra med det jag kan, säger han.

Det är inte alla butiker som storsatsar inför ramadan. Lidl har ingen speciell annonsering eller några specialpriser.

– Vi har ingen speciell aktivitet men vi har pratat om det och kommer absolut att kolla mer på det till nästa år, säger distriktschefen Camilla Wanberg.

Mer läsning

Annons