Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radiokoll på eleverna

/
  • Snart redo för avfärd. Fredrik Lärka registrerar västarna.
  • Ettorna vid Västra skolan hade utflykt till Stenskogen vid västra slingan på fredagen. Reflexvästarna var taggade för att kunna sökas med radioteknik.
  • Fredrik Lärka kollar att det fungerar. Det går att ställa in hur snävt område övervakningen ska omfatta.

På håll syns gula prickar som hoppar omkring i skogen på Väster. Det är 36 förstaklassare som har radiokoll på sig.

Annons

– Vi ska till Stenskogen och leka och se hur det fungerar.

Det berättar läraren Fredrik Lärka, medan barnen ställer upp på rad med västarna på sig. Varje väst innehåller en egen elektronisk tagg.

Med en apparat registreras sedan varje individ och därefter håller utrustningen full koll på alla barn inom ett valfritt område. De är numrerade 1–36. Just nu är apparaten inställd på 250 meter och skulle någon hamna utanför det området slår apparaten larm.

– Vi har precis fått det här, säger Fredrik Lärka och berättar att det är första gången han och förstaklassarna på Väster provar utrustningen.

Han har fått en utbildning under tre timmar för att hantera utrustningen som arbetar med radioteknik. Det är ungefär samma teknik som används när vargar märks.

Skulle någon av eleverna irra sig iväg utanför området så kommer först ett larm till läraren. Därefter kan läraren pejla i vilken riktning barnet försvann för att sedan hitta rätt på eleven.

– Det blir en större säkerhet för oss och för barnen, tycker Fredrik Lärka medan eleverna entusiastiskt drar iväg mot skogen.

För barnen märks ingen skillnad jämfört med de västar de tidigare haft i sexårsverksamheten.

Men det finns en risk med att lita alltför mycket på utrustningen. Batterierna måste vara laddade för att man ska kunna söka efter ett barn på villovägar.

– Vi har det på prov i 18 månader och vill vi, kan vi behålla utrustningen sedan.

Mer läsning

Annons