Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publikrekord på Bjuråkersstämman

/
  • – Vi har satt ett nytt publikrekord i år, så här många har vi inte varit på flera år. Men vi vet inte exakt hur många förrän vi sammanställt i morgon, säger arrangör Petra Gahm.
  • För barnen fanns det mycket på stämman. Här syns Iris Odenland tillsammans med Elina och Sofia Odenland besöka djuren på vallen.
  • Ulla Jonsson har hållit i kurser i att sy hembygdsdräkter sedan 1976, och sydde sin egen dräkt 1974. På stämman visar hon gärna besökare hur hon gör.
  • Ulla Klarquist håller upp en pojkskjorta i lin från 1851.
  • Klockan 05:00 tändes elden i bakstugan.
  • Vännerna Britt-Marie Eriksson och Runa Björklund åker båda hit från söderut. Det bästa med Bjuråkersstämman är musiken, stämningen och folket här.

Den 59:e upplagan av Bjuråkers spelmansstämma och hembygdsfest lockade på söndagen många till forngården i Bjuråker.

Annons

Det var ett fullspäckat schema som Petra Gahm, ansvarig för stämmoprogrammet, tillsammans med över 400 ideella krafter lyckats få till. Musiken från scenen hördes över hela området och var man än såg fanns musiker, hantverk och aktiviteter att ta del av.

– Utan alla ideella krafter skulle det här aldrig gå, det är stommen i allt, säger Petra Gahm.

Årets stämma gick lite i barnens tecken, och under senare år har just aktiviteter för barn varit centralt. Djur på vallen, sagostund i skolmuseet och Trolska skogen var bara några exempel. Nytt för i år var även yogasagor.

– Vi har 50 yogarörelser inövade, och tanken är att alla som lyssnar, barn som vuxna, ska följa med i rörelserna när vi läser sagorna, berättar Anna-Karin Widehammar som skrivit yogasagorna tillsammans med Saga Widehammar.

Det unika med Bjuråkersstämman som arrangörerna vill få fram är att det inte bara är en musikfest, utan en hembygdsfest. Från starten 1956 har den präglats av hantverk och en förkärlek till hembygden. Bakstugor, linutställning och en systuga var bara något av det som erbjöds.

Ulla Jonsson har hållit i kurser i att sy hembygdsdräkter i snart 40 år. När vi träffar henne sitter hon och visar nyfikna besökare hur det går till.

– Just nu gör vi krusum, som sitter vid handlederna och vid halsen på dräkten. Det är många som är intresserade och vill se hur vi gör, berättar hon.

På scenen fanns bland andra Lill-Babs, som även delade ut Bror-Erics stipendium. I år gick stipendiet till Johanna Högberg-Boestad och Sara Svensson.

– Vi har över 160 campingplatser uthyrda, och har lätt slagit publikrekord sedan flera år tillbaka. Vi är jättenöjda, säger Petra Gahm.

Mer läsning

Annons