Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatriska kliniken får kritik

En psykoterapeut från norra Hälsingland anmälde psykiatriska kliniken i Gävle efter att en ung kvinna begått självmord förra sommaren. Nu har Socialstyrelsen utrett ärendet och kommit fram till att det finns brister i verksamheten.

Annons

Den unga kvinnan var bosatt i gävletrakten och hade under ett tiotal år haft psykiska problem och behandlats för depression och personlighetsstörning. Samtidigt hade kvinnan kontakt med en privat psykoterapeut verksam i norra Hälsingland.

Under sommaren 2008 märkte psykoterapeuten att kvinnan mådde allt sämre och bedömde att självmordsrisken var stor. Hon tog då kontakt med den psykiatriska jourmottagningen och berättade om allvaret i situationen och att kvinnan dessutom överdoserade tabletter hon fått utskrivet per telefon av psykiatrins läkare.

– Jag ringde flera gånger, men ingenting hände, säger psykoterapeuten.

Jourmottagningen meddelade att kvinnan själv var välkommen att ta kontakt, vilket inte skedde. I slutet av augusti meddelades kvinnan, via telefon, att hon inte skulle bli aktuell för den behandling hon länge väntat på. Några dagar senare tog hon sitt liv.

– Med unga personer måste man ha en akut uppsökande verksamhet, tycker psykoterapeuten, som är besviken på att Socialstyrelsens inte markerade hårdare i sitt beslut.

I den psykiatriska klinikens egen händelseanalys kom man fram till en rad brister. Bland annat att kvinnan fått träffa allt för många olika läkare, att närstående inte involverats i behandlingen och att personal som inte haft vetskap om hennes allvarliga tillstånd varit i kontakt med henne.

Socialstyrelsen skriver i sitt beslut att man kommer att göra ett uppföljande besök under hösten 2009 för att följa upp psykiatriska klinikens fortsatta arbete med "kvalitet och patientsäkerhet".

Mer läsning

Annons