Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projektarbete inspirerat av snabba motorer

/

Tre killar på Bromangymnasiet har som projektarbete byggt en raketmotor.
– Vi har sett en del filmer på liknande motorer och vi ville göra något annorlunda som projektarbete, förklarar Christian Brink.

Annons

Det är ett avancerat projektarbete som killar har arbetat med. De har varit inspirerade av Vanishing Point, den snabbaste accelererande bilen hittills. Den gjorde 403 meter på 3,58 sekunder. Killarnas raketmotor kommer att fungera som en katalysator. Bränslet är väteperoxid med koncentrationen 85 procent. Väteperoxid sönderfaller snabbt med silver så därför har de 100 stycken silvergaller inuti motorn. När väteperoxiden träffar silvergallren blir det en reaktion som ger kraftig gasutveckling som i sin tur ger motorn en dragkraft framåt.
– Om fordonet totalt väger 150 kilo kan man enligt våra beräkningar göra 100 meter på 10 sekunder, säger Christian och Robin Kadi tillägger att de då har räknat utan luftmotstånd.


De poängterar att säkerheten har varit viktigast under projektets gång. Eftersom varken de eller någon på skolan har haft den rätta kunskapen för att tillverka de olika delarna har de lämnat ut motorn på legotillverkning till sponsorföretagen som har gått efter killarnas ritning. Bland annat har Högskolan i Gävle tillverkat deras motorprototyp.
– Utan våra sponsorer så hade det varit omöjligt för oss att göra det här, säger Richard Tenggren.
– Det är roligt att konstruera något och sen se hur det tillverkas, säger Robin.
Om raketmotorn fungerar i verkligheten återstår att se. Killarna har funderingar på att bjuda in sponsorerna när det är dags att testa raketmotorn. 
– I första hand kommer vi testa motorn när den sitter fast i en bänk, om vi skulle sätta fast den på ett fordon krävs det att det har bra bromsar eftersom det måste vara säkert, säger Christian.

Mer läsning

Annons