Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt för Lingån

Redan i höst kan det bli aktuellt att göra återställningsarbeten i Lingån, Bjuråker. Det är främst flodpärlmusslans omständigheter som är intressanta, när Hudiksvalls kommun nu ansöker om projektpengar.

Annons

För Lingåns del handlar det om 86 000 kronor, som kommunen vill att länsstyrelsen ska godkänna och förmedla ur den statliga potten. Ursprungligen sökte man pengar för Enångersån, men eftersom det krävs en tidsödande tillståndsprövning innan man påbörjar bottenjobb i Enångersån, riktas uppmärksamheten mot 1,5 kilometer strömsträcka i Lingåns nedre del.

Problematiken är ungefär den samma som i Enångersån och många andra vattendrag. Kraftig flottledsrensning har gjort botten mindre attraktiv för lekande öring, och utan öringgälar att växa på blir det heller ingen tillväxt av flodpärlmussla.

Det behövs död ved, stenar och block, för att erbjuda en mer naturlig miljö för öringen, men även för flodkräfta, flodnejonöga och andra fiskarter. När detta är genomfört i Lingåns nedre del, behöver även den övre delens strömmande vatten hjälp, och det är inte minst önskvärt att göra det möjligt för fisk att vandra förbi regleringsdammen i Lennsjösjöns utlopp.

Tanken är att arbetena ska kunna utföras under perioden 1 november – 13 december.

Mer läsning

Annons