Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor om kristna mötet med islam: "Inte så svartvitt"

/
  • Med utgångspunkt att religion utgör en relativt liten del av en personlighet talade David Thurfjell om mötet mellan sekulariserad svensk kultur och islam.

Många i Sverige utövar kristna traditioner utan att se sig som troende. Samtidigt ser många på nyanlända med muslimskkulturell bakgrund som extremt troende.
– Det här är inte så svartvitt som man skulle kunna tro, säger religionshistorikern David Thurfjell.

Annons

Hur var och en kan hjälpa till var den stora frågan när temakvällen Inspiration för integration gick av stapeln i Hudiksvall. Ett hundratal personer lyssnade på allt från hur kommunens flyktingenhet arbetar, till förespråkare från Röda Korset. På plats fanns både myndigheter, lokala och nationella hjälporganisationer. Träffens syfte var att sammanföra föreningar, organisationer och medborgare i fråga om integration.

– Vi gör det här projektet för att folk ska kunna mötas på ett lättare sätt. Vi vill skapa en kontakt och samverkan mellan offentligt och civil sektor, säger Marika Engberg från projekt Frivillig i Gävleborg.

Läs mer: Professor om islam: "Sticker i ögonen på många"

Få sittplatser fanns lediga när kvällens föreläsare David Thurfjell äntrade scenen. Med ett religionshistoriskt perspektiv beskrevs mötet mellan sekulariserad svensk kultur och islam. Sverige beskrivs i många studier som ett av mest sekulariserade länderna i världen, men det är inte hela sanningen, menar Thurfjell. Många icke kristna svenskars liv präglas av kristna värderingar, traditioner och kultur.

– Vad jag vill visa är att det här inte är så svartvitt som man skulle kunna tro, säger David Thurfjell.

På en whiteboard ritas en människa omringad av flera tårtbitar, som alla symboliserar delar av dennes personlighet. En, av många, innehåller religion.

– Vad jag på något sätt försöker framhäva är att inte överbetona vikten av den religiösa tårtbiten, av allt det som faktiskt gör en till vad man är, säger David Thurfjell och nickar mot tavlan.

Religionen i sig, i exemplet islam, illustreras sedan i form av en fruktkorg. Ingen religion är ett färdigt paket om man studerar verkligheten, menar Thurfjell.

– Det handlar snarare om en korg med flera paket, med skilda innehåll. Olika ritualer, tankar och idéer. Olika recept, traditioner, berättelser, politiska tankar, ja allting, samlat i en korg.

Svenska kyrkans församling i Hudiksvall har inte samma syn på homosexualitet som den lokala församlingen inom Jehovas vittnen. På samma sätt styrs inte islamsk tro i en stad i Afghanistan och i en by Pakistan av exakt samma värderingar, menar han.

– En person från Ku Klux Klan och Kåge Hammar står med samma bok i handen, bibeln, men det betyder inte att de tolkar religionen lika, säger David Thurfjell.

Han tar upp det faktum att många svenskar är betalande medlemmar i en kyrka, gifter sig i en kyrka, firar jul och påsk och har kristna namn.

– Majoriteten av svenskarna gör de här grejerna, men skulle inte känna igen det som uttryck för kristendom. Man tänker att "man är inte kristen bara för att man gör alla de där sakerna", säger han.

Läs också: Vill bota islamofobi med öppenhet

Samtidigt ses muslimkulturella uttryck av många svenskar som en symbol för enbart islam. I många fall ses personer som utövar muslimska traditioner som fullt troende muslimer. Precis som inom den kristet präglade kulturen i Sverige är det inte alltid så verkligheten ser ut.

– Man ser kanske inte religion hos sig själv så mycket som man borde, medan man ser religion hos andra kanske lite mer än man borde. Om man jämnar ut det här skulle integrationen gå lättare, säger David Thurfjell.

Han hoppas att publiken tar med sig nya synsätt i frågan.

– Framför allt att det här med religion inte är så farligt och obegripligt som man kan tänka sig. Och att man vågar gå in i mötena med andra religioner och sin egen religiösa historia på ett lite mer orätt och frimodigt sätt, säger David Thurfjell.

Läs även: Moskébränderna väcker känslor

Mer läsning