Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisökning på villor i Hudiksvall – ökar mest i länet

/
  • Prisökningen på villor i Hudiksvall förra året var 26 procent.
  • Mäklaren Angelica Jonsson vill att det ska byggas ett seniorboende i Hudiksvall.

Villorna i Hudiksvalls kommun hade största prisökningen i länet under det senaste året med 26 procent . För hela riket ökade priset med 10 procent under samma tid.

Annons

– Ökningen på villapriser i Hudiksvall beror på att efterfrågan är så mycket större än utbudet. Det måste byggas mera seniorboenden dit äldre kan flytta som inte längre vill bo kvar i sitt hus. Det skulle frigöra många villor och ge barnfamiljer möjlighet att köpa eget hus, säger Angelica Jonsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

I botten på statistiken ligger Bollnäs där priserna minskade med 6 procent. Statistiken haltar betänkligt då fem kommuner i Hälsingland har för få försäljningar för att det ska bli ett statistiskt underlag.

Bernt Larsson på Fastighetsbyrån i Hudiksvall menar det finns två saker som påverkar priset för tillfället.

– Dels efterfrågan men även den låga räntan vi har just nu gör att det är lätt att låna pengar. Köpare har råd att betala ett högre pris. Bankerna är också villiga att låna ut pengar även om priset är högt.

Enligt Fastighetsbyråns egen statistik ökade bostadsrätterna med 57 procent att jämföra med den officiella siffran från mäklarstatistik som ger ett oförändrat pris i Hudiksvall.

För att få balans mellan tillgång och efterfrågan behöver Hudiksvall komma i gång med bostäder på Kattvikskajen och östra hamnen säger båda mäklarna.

– Vi skulle behöva mellan 50 och hundra nya bostadsrätter i Hudiksvall, säger Bernt Larsson.

Det är också stor skillnad i pris mellan kust- och inland. Om det finns attraktiva tomter nära havet kan det höja upp genomsnittspriset även om en kommun har generellt låga fastighetspriser.

Läs mer: HSB om bostadsbristen i Hudiksvall

Läs mer: Flera års väntetid på lägenheter i Hudiksvall

Mer läsning