Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Preventivmedel har blivit en ekonomisk fråga

/
  • På ungdomsmottagningen i Hudiksvall händer det flera gånger i månaden att unga kvinnor inte har råd att lösa ut en karta p-piller. Barnmorskan Ing-Marie Andersson har tydligt sett att preventivmedel blivit en klassfråga sedan subventionerna togs bort år 2009.

Unga kvinnor tvingas välja preventivmedel efter plånboken. För två och ett halvt år sedan togs subventionen på preventivmedel för unga mellan 20 till 23 år bort.
– Många har bara råd att köpa det preparat som användes för 35 år sedan, säger barnmorskan Ing-Marie Andersson vid ungdomsmottagningen i Hudiksvall.

Annons

Kvinnor i åldern 20 till 23 år har enligt Ing-Marie Andersson drabbats hårdast av att subventioneringen av preventivmedel dragits in i Gävleborgs län, och Hudiksvall är inget undantag.

– Många tjejer väljer idag p- piller som de inte mår bra av. Det är trots allt ett bättre alternativ än att bli gravid tycker de flesta, säger hon.

Hon fortsätter att berätta om de vanligaste biverkningarna som viktökning, acne, minskad sexlust, lättirriterad, gråtmild och svullnad i kroppen.

 – Här händer det flera gånger i månaden att kvinnor inte har råd att lösa ut en karta p-piller när de har det för kärvt ekonomiskt. Då brukar vi låna ut en karta så får de lösa ut receptet månaden efter istället. Att subventionerna dragits in har bara fört utvecklingen bakåt, säger hon.

Hanna-Karin Linck som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet var en av dem som var med och tog beslutet år 2009.

– Nu när denna skarpa kritik nått fram till mig så måste jag få svart på vitt vad som gäller innan jag kan lyfta frågan, säger hon.

Mer läsning

Annons