Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poströstningen har startat

/

Nu har poströstningen till EU-valet satts igång, men rösterna har lagts i olåsta lådor. Detta har fått röstande att reagera.

Annons

- Jag blev misstänksam när jag såg att den låda de hade, inte var förseglad. Det gick bara att öppna och stoppa ner handen, säger Leif Sandberg.

Han upptäckte bekymret kring oförseglade vallådor på biblioteket när han var där på besök. Leif Sandberg har tidigare arbetat på Posten som valförrättare och även utbildat rösträknare internt inom den verksamheten.

Enligt Leif Sandberg så arbetade Posten med helt andra vanor. Det fanns noggranna rutiner, med namnsigill och att två personer skulle övervaka rösterna när de skickades iväg. Han ställer sig mycket kritisk till dagens valröstningssystem där lådan som rösterna stoppas i inte är låst.

- På detta sätt kan man ju ringa till folk och fråga vad det tycker om EU istället, säger han.

Valnämndens ordförande Bengt Gill anser att öppna valurnor inte är något problem. Enligt honom så är de rutiner som Leif Sandberg pratar om postens interna valmetoder och har inget att göra med de officiella riktlinjerna som valmyndigheten reglerar. Bengt Gill förklarar att en röstmottagare registrerar rösten och bevakar lådan ständigt.

- Det här är helt enligt rutiner. Vi förseglar bara lådan, om den inte är under uppsikt. Det är ingen mening att riva upp någon storm kring det här, säger han.

På biblioteket sitter röstmottagaren Anki Danielsson. Hon har inte märkt att några andra personer reagerat kring den oförslutna vallådan.

- Jag vet att den inte får lämnas ensam, skulle något oförutsett hända som om brandlarmet går, då plomberar vi den, säger hon.

 

Mer läsning

Annons