Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt med självplock

/
  • En liter svarta vinbär gick snabbt att plocka. På Glimsta gård kostar de 30 kronor per kilo.
  • Bortsett från några stickande brännässlor stortrivdes Eva Rennerfeldt bland vinbären i Glimsta.

Intresset för självplock växer bland svenskar, enligt en undersökning. För Eva Rennerfeldt från Hudiksvall passar självplock på Glimsta gård perfekt.

Annons

Efter en regning fredagsmorgon var det blött i buskarna på Glimsta gårds självplock i Hög. Vätan hade skrämt bort en och annan bärplockare, men mitt bland de tunga klasarna av svarta vinbär fanns en tapper plockare. Eva Rennerfeldt, 71 år, från Hudiksvall njöt i fulla drag när hon sakta men säkert fyllde sin lilla hink med stora och välmogna svarta vinbär. För henne är självplock ett perfekt alternativ för att bunkra upp med bär inför höst och vinter.

- Jag bor i lägenhet, så jag har inga vinbär hemma. Då passar det väldigt bra att åka hit och plocka, säger hon.

Under fredagsförmiddagen var hon visserligen ensam bland vinbärsbuskarna i Glimsta, men enligt en undersökning från Yougov, på uppdrag av intresseorganisationen Bärfrämjandet och Svenskt Sigill, är hon en del av en svensk självplockartrend. 24 procent av svenskar över 18 år uppger att de kommer att plocka bär på självplock i sommar. Undersökningen har besvarats av 1023 personer i åldrarna 18 till 74 år runt om i landet.

Mer läsning

Annons