Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ponny skrämd av bil - ryttare skadades

/
  • Amanda Frestadius, Lisa Andersson, Isabelle Hällberg och Miranda Frestadius på vägen där olyckan inträffade.
  • Den här bilisten kör sakta förbi hästarna, men det är långt ifrån alla som gör det.

Många bilister kör för fort på vägen nedanför Hudiksvalls rid- och ponnyklubb. Det är ett problem för ridskolan eftersom hästarna kan bli skrämda. Förra veckan råkade en ryttare ut för en olycka och bröt armen.

Annons

Ridskolechef ÅseLi Sterner berättar om olyckan. Två ungdomar var ute och red med sina ponnyer på Galgbergsvägen, vägen mellan Högliden och Östanbräcksvägen.

– Då kommer det en bil med släpkärra bakom som skramlade. En av hästarna blev rädd, tjejen ramlade ner och fick ett komplicerat underarmsbrott.

ÅseLi Sterner bekräftar att det händer incidenter i stort sett varje vecka, men påpekar att det sällan får så allvarliga konsekvenser.

– Många bilister genar där, det är en raksträcka hela vägen och så kör de för fort. Det är väldigt obehagligt och tur att det inte har inträffat fler allvarliga olyckor.

Att undvika vägen helt är i princip omöjligt för ridklubben eftersom de har sina betesmarker där och hästarna måste ledas dit. Hästarna är egentligen vana vid bilar, men de kan ändå bli rädda om en bilist passerar i hög fart.

ÅseLi Sterner tror att det till stor del beror på okunskap att bilisterna inte sänker farten när de åker förbi.

– De flesta är nog inte vana vid hästar och förstår inte att de kan bli skrämda. Men det vore jättebra om de kunde köra lite sakta och försiktigt.

Mer läsning

Annons