Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker tycker till om vindkraft

Vindkraften splittrar kommuninvånarna. Ska de stoppas för att de är fula? Eller måste vi under klimathotet acceptera stora vindkraftsparker? Vi har frågat kommunpolitikerna vad de tänker om vindkraft i kommunen.

Annons

Alla partier verkar överens om behovet att bygga vindkraftverk. Men var och hur många vindkraftverk finns det delade meningar om.

Nuvarande kommunfullmäktige har förlagt vindkraften till största delen ute till havs, där cirka 200 verk skulle få plats på ett område vid Greta klackar.

På det av Energimyndigheten utpekade området vid Järnblästen, får det inte byggas några kraftverk enligt beslutet. Länsstyrelsen har gett kommunen bakläxa på den punkten.

Kvar finns sju mindre områden på land runt om i kommunen, med plats för sammanlagt ett sjuttiotal verk.

Kommunen ska svara länsstyrelsen och ett nytt beslut om kommunens inställning till vindkraft kan tas först efter valet.

Centerpartiet, Sven Bergström, första namn:

Vi är positiva till att också Hudiksvall ska främja satsningen på vindkraft. Staden har goda naturliga förutsättningar, det blåser bra. Vindkraften går också "att ångra" utan bestående miljökonsekvenser. Vi tror också att vindkraften har ett starkt folkligt stöd om man återför de pengar som vindkraften generar så att de kan komma allmänheten till godo. Ett annat plus är att vi har vindkraftsutbildningar i Söderhamn, som ju är på väg att bli ett "vindkraftscentrum", det känns mycket lägligt vid utbyggnad av vindkraften.

Miljöpartiet, Göte Bohman, gruppledare:

Vi vill avveckla kärnkraften och då bland annat satsa på vindkraft istället, till exempel den förprojekterade anläggningen med 81 vindkraftverk vid Norrdellen. Där finns det redan en kraftledning vilket också är av betydelse. Vi ser det även som ett arbetsmarknadsprojekt, det kommer att generera 150 lokala arbetstillfällen under tre år. Vid det aktuella området bor det inga människor och vi följer Naturvårdsverkets regler på 35 decibel för fritidsbebyggelse, så har man problem med en vindpark där är det rent visuellt.

Kristdemokraterna, Pärlennart Larsson, ordförande:

Vi är positiva till vindkraft, det är den energiproducent som ger minst miljöpåverkan och energi måste vi ju ha. Det har gjorts tekniska undersökningar som visar att det i Hudiksvallsområdet och längs Hälsingekusten finns goda förutsättningar för att bygga vindkraftverk. Det finns också en framtid i det här eftersom tekniken med vindkraft hela tiden går fort framåt och man kan få ut mer och mer ur det.

Moderaterna, Håkan Rönström, första namn:

Vi har motionerat och sagt ja till vindkraft, men inte öster om järnvägen, alltså inte kust- och havsnära. Vårt parti är splittrat i den här frågan, kanske som de flesta partier, främst för att vissa anser att det förfular naturen. Vi har sagt att vi ska stå på tre ben: vindkraft, kärnkraft och vatten. Det är klart att det finns stora pengar att vinna i vindkraften. Det är den stora fördelen, att pengarna man tjänar genom vindkraft kan stanna i bygden.

Vänsterpartiet, Daniel Pettersson, första namn:

Vi ser positivt på vindkraften och vi har jobbat fram planer på platser där vi tycker att det passar att bygga. Däremot är vi emot de typer av industrianläggningar som planeras, till exempel vid Norrdellen, där man vill bygga så många vindkraftverk. Vi är mer för småskaliga parker av den typen de har ute på Hölick och det ligger estetiska skäl bakom det. Hudiksvall får inte förvandlas till ett gigantiskt industriområde som vi förväntas bo i.

Sverigedemokraterna, Bo Lindkvist, första namn:

Vi är ganska tveksamma till huruvida man ska bygga ut vindkraften eller inte och partiet säger varken bu eller bä i den här frågan, lite som allmänheten i stort, tror jag. Vindkraft ger ju så förhållandevis lite effekt så vi måste luta oss på kärn- och vattenkraft. Men om vi ska bygga ut vindkraften ska vi göra det på ställen där det inte stör allmänheten.

Norrländska samlingspartiet, Sören Molander, första namn:

Vi är inte motståndare till vindkraft även om vi är medvetna om att det förfular naturen vid många tillfällen. Men vindkraften innebär ju inga bestående men för framtiden och den förstör mindre på lång sikt än vad vattenkraften gör. Det viktigaste innan man bygger är att man säkrar att pengarna man får ut av det går tillbaka till kommunen.

Folkpartiet, Ann Berg, första namn:

Vi är för vindkraft, det är en ren energikälla. Vi kan inte ersätta kärnkraften med den, men vindkraft är ett bra komplement, tycker vi. Vi måste naturligtvis vara noga med att inte förstöra miljön med de eldragningar och annat som måste göras vid byggen av nya verk. Det lagda förslaget om utbyggd vindkraft håller vi med om, fast vi vill inte bygga kustnära.

Socialdemokraterna, Sven-Åke Thoresen, ordförande:

Vi har tagit fram en översiktsplan som säger att vi vill bygga mellan 250 och 270 nya vindkraftverk och dem vill vi ha både till havs och i skogen. Den planen håller vi oss till.

Mer läsning

Annons