Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker bra på att rösta

/

Endast 3 av 43 granskade Hudiksvallpolitiker har inte röstat i senaste riksdags- och EU-parlamentsvalet.

Det visar den undersökning som Hudiksvalls tidning gjort.

– Jag förväntar mig att alla som ställer upp i valet nu kommer att rösta, säger demokratiutvecklaren Hans Gyllow.

Annons

Hudiksvalls tidning har granskat partiernas toppnamn som kandiderar till årets kommunfullmäktigeval i Hudiksvall.

Med hjälp av personnumren till de fem översta namnen på respektive partis valsedel har vi kontrollerat vilka som använt sin rösträtt i valet 2006 och i EU-parlamentsvalet, 2009. Resultatet av undersökningen visar att en övervägande majoritet har röstat i båda valen.

I valet till Europaparlamentet var det allmänna röstdeltagande I Hudiksvall endast 38,05 procent, enligt Valmyndighetens statistik. I valet till kommunfullmäktige, 2006, var deltagandet betydligt högre, 75,59 procent.

Fullmäktigekandidaterna i Hudiksvall är däremot bättre än så. Hela 92,7 procent av partiernas förstanamn röstade i EU-parlamentsvalet, 2009. I valet 2006 röstade 97,3 procent av politikerna.

– Spontant är den enkla analysen att politiker har större samhällsintresse än gemene man, och är därmed mer intresserade av att rösta. Men på sikt vill vi höja det generella valdeltagandet så att det inte ska vara någon skillnad, säger Hans Gyllow.

Tre personer, eller 7,3 procent, av de kandiderande politikerna är så kallade soffliggare, och har valt att inte rösta alls – antingen i båda eller något av valen.

I valet 2006, som innefattar riksdags-, landsting- och kommunfullmäktigeval, har 37 av 43 kandiderande personer granskats. Av dem har bara en enda person valt att inte rösta – Sverigedemokraten Birgitta Johansson.

– Min värld hade stannat och jag hade ingen möjlighet att rösta, kommenterar hon.

Enligt henne var hon mellan 2005 och början av 2010 svårt sjuk och fick genomgå tre större operationer. Trots att hon själv inte har haft möjlighet att rösta i två av de senaste valen tycker hon att det är viktigt att delta.

– Absolut. Har man möjlighet att rösta ska man göra det. Jag hoppas att alla som kan gör det, säger hon.

I valet till EU-parlamentet är det fler politiker som inte orkat ta sig till vallokalen. Av 43 kandidater har 41 granskats. Tre av dessa har tre valt att inte ens rösta blankt.

Även här utmärker sig Sverigedemokraterna. Hälften av partiets fyra fullmäktigekandidater har inte använt sin rösträtt. De som legat på sofflocket är Conny Jonsson Nordén och, ännu en gång, Birgitta Johansson.

Varför har ert parti lågt deltagande i EU-valet?

– Våra medlemmar är ofta EU-kritiska, därför kan det vara svårt att mobilisera dem till val som rör EU. De vill inte legitimera valet genom att rösta, säger Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna Gävleborg.

Inte heller kristdemokraten Carina Håkansson använde sin rösträtt i senaste EU-valet.

– Jag var nog helt enkelt inte tillräckligt informerad, säger hon.

Tidningen har försökt att nå Conny Jonsson Nordén för en kommentar, utan att lyckas.

Mer läsning

Annons