Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens beslag värderas till 50 000 kronor –nu misstänks unga snattare

Under julhandeln såg polisen tecken på att stölder och snatterier ökade i Hudiksvall. Vid ett tillslag upptäcktes stöldgods som värderas till 50 000 kronor som kopplas till 20 olika brott.

Annons

Läs mer: Så mycket minskade vardagsbrotten

– Vi fick in flera övervakningsfilmer där vi kunde se samma personer och så småningom identifierade vi två unga Hudiksvallsbor, säger Mikael Johansson som är polisens förundersökningsledare.

De misstänkta är en 15-årig flicka och en 18-årig man. Den 29 januari tog polisen in de båda till förhör samtidigt som polisen gjorde husrannsakningar i deras bostäder.

Där påträffades nya surfplattor, mobiltelefoner, kameror, jackor men också plånböcker, id-kort och väskor.

– Vi märkte av att stölderna ökade i december. Vi försöker jobba så förebyggande vi kan mot stölder med personlig försäljning och övervakningskameror. Men stölderna är ekonomiskt kännbara, säger Isabelle Ahlqvist, butikschef vid MQ.

Läs mer: Trio döms för butiksstölder

Ett antal privatpersoner har också drabbats genom stölder från omklädningsrum vid skolor och badhus. Polisen har ännu inte hittat ägarna till alla saker men konstaterar att föremålen delvis är stulna ur butiker.

– Det finns indikationer på att stöldgods har sålts vidare, säger förundersökningsledare Mikael Johansson.

Polisen vill däremot inte närmare gå in på hur de misstänkta ställer sig till anklagelserna eller vad de misstänkta har haft för motiv.

– Vi har ett bra bevisläge genom övervakningskameror och det anträffade godset, säger Mikael Johansson vid Hudiksvallspolisen.

Till förhöret den 29 januari hade polisen kallat in offentlig försvarare till 15-åringen och företrädare för socialtjänsten. Detta för att försäkra sig om att de misstänktas rättigheter skulle tas till vara.

– Det känns bra att vi haft tidig kontakt med socialtjänsten. Ofta är det så med ungdomar att de begår brott tills de ser konsekvenserna. Det är viktigt att få stopp på brottsligheten i tid, säger Mikael Johansson.

Läs mer: Övervakning hjälp mot snatteri

Polisen uppger att handlarna regelbundet påtalar problemet med snatterier i butikerna eftersom det är ekonomiskt kännbart att utrusta butikerna med larm, övervakningskameror och väktare. Isabelle Ahlqvist vid MQ påpekar också att avslöjanden tar mycket arbetstid i anspråk, tid som personalen annars hade använts till försäljning.

– Däremot ser vi inte snatterier som ett ungdomsproblem. Det kan i princip vara vem som helst, så det gäller att behandla alla lika, säger Isabelle Ahlqvist.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning