Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill se fler föräldrar

Polisen vill se fler föräldrar ute på stan under Valborg.

Annons

Josef Wiklund som är chef för brottsförebyggande enheten i norra Gävleborg, har jobbat varje Valborg sedan han blev polis. I år är det tionde gången han patrullerar gatorna på Valborgsmässoaftonen. Hittills har han inte upplevt ett enda lugnt firande.

- Under de här tio åren har jag slagit över hur lite föräldrar det är ute på stan. Man ser berusade ungdomar, man ser någon konflikt och andra trauman som ungdomarna är med om. Då brukar jag fundera på föräldrarna vet vad deras barn gör. Tänk om ni visste hur det är, tänker jag då, säger Josef Wiklund.

Eftersom många unga alkoholdebuterar vid Valborg kommer fler poliser än vanligt vara i tjänst. Dels för att patrullera gatorna, dels för att vara vid Systembolaget och förhindra langning till minderåriga.

Under kvällen kommer polisen arbeta aktivt med att ta alkohol från ungdomarna som dricker offentligt. Alkoholen hälls ut direkt på plats. I de fall det rör sig om minderåriga kontaktas föräldrarna.

Men Josef Wiklund hoppas också få se fler föräldrar som rör sig ute på stan under kvällen. Enligt polisen kan detta nämligen bidra till att minska alkoholkonsumtionen och langningen.

Mer läsning

Annons