Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen utreder kyrktjuv

/

Polisen har inlett en förundersökning mot José Arteaga. Han misstänks för utpressning.

José Arteaga har i sin tur anmält Sundsvalls tidning för trakasserier. Det ärendet har polisen skickat vidare till Justitiekanslern

Annons

Polisen inlett en förundersökning mot José Arteaga. Han misstänks för försök till utpressning av Lidens församling.

För några år sedan dömdes han till fängelse för stölder ur flera norrländska kyrkor och kapell. Totalt stals cirka 200 föremål. Bara hälften av dem har återfunnits.

I brev till Sundsvalls tidning, ST, har José Arteaga skrivit att en av de skulpturer som ännu saknas, "Damen från Liden", ska förstöras om José Arteaga inte får 60 000 kronor. Han misstänks därför för försök till utpressning.

José Arteaga har i ett mejl till Hudiksvalls Tidning förnekat att han, eller någon han känner, har skulpturen. Han skriver att kravbrevet till Sundsvalls tidning var ett aprilskämt för att reta tidningen.

José Arteaga har också vänt sig till polisen och anmält att han känner sig förföljd och trakasserad av Sundsvalls tidning. Anmälan har polisen vidarebefordrat till justitiekanslern, JK, som är åklagare i yttrande- och tryckfrihetsmål. Anmälan hade under torsdagen inte kommit in till Justitiekanslern.

Mer läsning

Annons