Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen utreder inte miljöbrott

Ett misstänkt miljöbrott i Rogsta, som ska ha ägt rum under år 2011, ligger hos polisen och väntar på utredning. Miljöåklagaren Christer Forsman har nyligen stött på hos polisen i Gävle, och har fått besked om att man inte har tid att titta på saken.

Annons

– Jag hade kontakt med polisen i Gävle 27 augusti, och fick beskedet att ärendet ligger och väntar, på grund av resursbrist. Och det innebär ju helt enkelt att jag inte får något gjort med saken, säger Christer Forsman, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Ärendet gäller en misstanke om att diverse skräp, även farligt avfall, kan ha grävts ned på en fastighet i Rogsta, Hudiksvall. Under 2011 kom en anmälan om nedskräpning till polisen, som åkte till platsen och tog en del bilder.

Bilderna granskades på miljökontoret, men när inspektören kom till Rogsta var platsen uppstädad. Man antog att skräpet hade blivit bortforslat. Efter en ny anmälan till miljökontoret, om samma sak, detaljstuderades bilderna.

Det blev ett nytt besök på platsen. Då fanns inget synligt avfall, men däremot tecken på att man hade schaktat och lagt upp nya jordmassor där skräpet legat tidigare. Man började misstänka att det kunde vara nedgrävt.

Miljökontoret gjorde då en anmälan till polisen, och miljöåklagaren beslutade så småningom att inleda förundersökning som gäller misstanke om miljöbrott, nedskräpning och otillåten miljöverksamhet.

– Men kommunen har ju möjlighet att själv jobba aktivt, vid sidan om polisutredningen.Misstänker man att något har blivit felaktigt nedgrävt, har man med stöd av miljöbalken möjlighet att förelägga fastighetsägaren att gräva upp massorna så att man kan se hur det ser ut, säger Christer Forsman.

På miljökontoret uppger miljöinspektör Chatrin Molin att man avvaktar förundersökningsresultatet:

– Vi har anmält en misstanke om brott, och om det är ett brott så ska det utredas.

Mer läsning

Annons