Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen okunniga om reglerna

Nya regler skulle göra det lättare för polisen att frånta kriminella vad de har tillskansat sig genom brott. Men reglerna verkar inte vara tillräckligt kända inom polisen.

Annons

Reglerna, som infördes redan för fyra år sedan, var egentligen tänkta att öppna nya möjligheter att beröva en gärningsman egendom som härrör från brottslig verksamhet. När Riksrevisionen för två år sedan genomförde en granskning av statens insatser mot utbyte av brottslighet så kunde de dock konstatera att det finns en del brister och att myndigheterna inte utnyttjar den befintliga lagstiftningen fullt ut – trots att det anses vara en viktig brottsbekämpande åtgärd att återta brottsvinsterna.

Mot bakgrund av Riksrevisionens granskning beslutade Rikspolisstyrelsen att genomföra en inspektion och granska hur olika polismyndigheter i landet hanterar frågan.

I Gävleborg har det bara funnits fyra mål de senaste åren som lett till förverkande av det brottsliga bytet, visar granskningen.

Rikspolisstyrelsen menar att reglerna tillämpas, men endast i liten omfattning, och att det till stor del beror på att bara vissa medarbetare har kunskap om reglerna. Bilden var i stort sett den samma vid samtliga inspekterade myndigheter.

Rapporten påpekar dock att det finns en stor vilja och motivation hos personalen att tillämpa lagstiftningen.

Mer läsning

Annons