Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen bekymras av drogliberalism

/

Josef Wiklund vid Gävleborgspolisen är bekymrad över den liberala inställning många unga har mot nätdroger. Han tror att man måste jobba nära ungdomarna för att komma åt problemet.

Annons

– Jag tror att nätdroger är att stort problem överallt. Det är enkelt att få tag på och unga lockas av att prova, säger Josef Wiklund, chef för den brottsförebyggande enheten norra Gävleborg.

Fortfarande är det så att om en substans förbjuds, så dyker den snabbt upp igen i ny skepnad med en annan kemisk uppsättning. Men det största problemet med narkotika grundar sig inte i vad som är illegalt eller inte, utan i själva synen på det.

– Ungas allmänna inställning till droger är ofta liberal. Och då spelar det ingen roll om det handlar om nätdroger eller andra. Det är något som både föräldrar, skola och myndigheter måste jobba mycket med, säger Josef Wiklund.

För att komma åt problematiken tror Josef Wiklund snarare att fokus bör ligga på att jobba nära ungdomarna.

– Om man ska komma åt den enskilda brukaren, den som går in på nätet och till exempel beställer drogen spice, då måste det angripas väldig nära själva individen. Det är svårt helt enkelt, men vi försöker agera och uppmanar föräldrar om att vara uppmärksamma när det gäller unga och internet, säger han.

Mer läsning

Annons