Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkar slås ut innan gymnasiet

Fler män än kvinnor har ett arbete tre år efter att ha slutfört gymnasiet. Det visar Statistiska centralbyråns rapport Inträdet på arbetsmarknaden. Men siffrorna kan vara missvisande, eftersom fler killar saknar gymnasieutbildning. Och de som inte har fullständigt gymnasiebetyg syns inte i statistiken.

Annons

Killar som har slutfört gymnasiet klarar sig bättre på arbetsmarknaden än tjejer med samma utbildning. Tre år efter studenten är andelen män som arbetar 59 procent, medan motsvarande andel bland kvinnorna är 47 procent. Det visar en undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB, som avser de som tog studenten läsåret 2008/2009.

Rapporten kan ge sken av att männen har lättare att få arbete. Men det är inte hela sanningen. Det är nämligen fler killar än tjejer hoppar av eller inte slutför gymnasiet. Och för de som inte har ett slutbetyg är det betydligt svårare att lyckas få en anställning.

Kristina Stillmark har uppföljningsansvaret i Hudiksvalls kommun, för de ungdomar som inte har en fullständig gymnasieutbildning. Hon anser att stödinsatser och även studie- och yrkesorienterande aktiviteter bör komma tidigt i grundskolan.

– Man måste försöka möta eleverna i olika sammanhang och få dem att förstå betydelsen av att göra klart skolan med fullständiga betyg och även tidigt koppla undervisningen till framtida studie- och yrkesval. Det behövs för att man ska få förståelse för skolans koppling till arbetslivet. Och det gäller att hitta olika metoder för att ge dem motivation, säger hon.

Hon poängterar att den insikten inbegriper alla ämnen, även om eleverna tänker att de inte kommer att ha nytta av vissa i framtiden.

Kristina Stillmark förklarar att slutbetyget också är viktigt sett ur ett längre perspektiv, även för de som tidigt i livet bestämmer sig för vilket yrke de ska ägna sig åt.

– Man kanske känner att man vill jobba som målare eller snickare. Men tio år senare kan man vilja eller behöva förändra sin arbetssituation eller utbilda om sig. Och då är det fullständiga gymnasiebetyget viktigt igen, säger hon.

Mer läsning

Annons