Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pluggad tv är avgiftsfri

Har man en tv, ska man betala avgift. Så enkelt är det, konstaterar Radiotjänst, med anledning av de bekymmer som seglat upp för Dellenbygdens framtid, och deras bildskärmar. Om man däremot pluggar apparaterna, då kan man slippa att betala tv-avgift.

Annons

I gårdagens tidning berättade Dellenbygdens framtid om avgiftskravet från Radiotjänst. Föreningen har sju bildskärmar utplacerade hos olika näringsidkare, och hos turistbyråerna i Hudiksvall och Delsbo. På skärmarna visas en reklam-dvd för bygden.

De kan inte ta emot tv-signal. De har inga digitalboxar inkopplade, och ingen analog signal. Radiotjänst har detta till trots krävt att få tv-avgift från de platser där skärmarna står.

– Har man en tv, då ska man betala, konstaterar Per Leander, kommunikationschef vid Radiotjänst i Kiruna.

Om man inte har behov av hela tv-paketet, kan en organisation i stället välja att rigga upp en monitor, påpekar Per Leander. På monitorn kan valfri dvd visas, men det finns inte teknisk möjlighet att titta på tv-program.

Alternativet är att plugga tv-mottagaren, och skicka intyg till Radiotjänst. Har man själv inte det tekniska kunnandet, kan man anlita branschfolk. När allt är klart skickar man ett intyg till Radiotjänst, och man slipper betala.

– Hade jag bedrivit en näringsverksamhet, då hade jag inte satt upp en tv. Då hade jag satt upp en monitor. Om det då är fotbolls-VM, så kan jag inte visa det på monitorn, påpekar Per Leander.

Huruvida innehavarna av skärmarna slipper betala tv-avgift fram till dess att mottagarna är pluggade, är mera ovisst.

På sitt håll kämpar Jan-Erik Stockselius vid Dellenbygdens framtid för att få ordning på saken, så att de som välvilligt ställt plats till förfogande inte ska bli lidande.

– Jag blir så förtvivlad när det ska vara så här. Och de har redan börjat skicka fakturor.

Mer läsning

Annons