Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats för fler på äldreboenden

/
  • Göran Thapper tror att det akuta behovet kan komma att lösas med ombyggnad och tillbyggnad.

Det måste byggas ett nytt äldreboende i Hudiksvalls kommun. Men kommunen köper sig tid genom att bygga om befintliga boenden.

Kostnaden för 30 nya platser uppgår till 26 miljoner kronor.

Annons

Kommunens befolkning blir allt äldre. Platserna till särskilda boenden och korttidsvård har knappt räckt till under de senaste åren och den demografiska utvecklingen medför att problemet kommer att bli allt större. Det visar den årliga boendeutredningen, som lades fram vid omsorgsnämndens sammanträde nyligen.

Att ett nytt äldreboende måste upprättas i kommunen står klart, menar utredningen. Men genom att bygga om befintliga boenden beräknas kommunen klara volymökningen de närmaste fem åren. Vad gäller platser på särskilt boende, nämns åtgärder på i synnerhet fyra boenden som förslag i utredningen.

- Det ser ut som att vi ska klara oss med tillbyggnad och ombyggnad, säger Göran Thapper (S), ordförande i omsorgsnämnden.

• Varför investerar inte kommunen i ett nytt äldreboende på en gång?

- Vi har inte råd med tomma lägenheter. Att bygga ett äldreboende med 40 nya platser är en affär på 100 miljoner kronor, och då skulle vi hamna i situationen att vi står med en massa tomma platser. Det gäller att få ut så mycket som möjligt av skattekronan, säger Göran Thapper.

Behovet av korttidsvård fortsätter att öka, enligt utredningen. Därför förordar den att ytterligare 10 miljoner kronor avsätts för investeringar som kan ge tio nya platser 2013. På så sätt tillkommer tre nya korttidsplatser, om platserna på Dellengården avslutas.

 

Mer läsning

Annons