Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizzeriabråket eskalerade till gruppmisshandel – hovrätten sänker fängelsestraff

/
  • Det var i oktober som ett bråk slutade med gruppmisshandel utanför en pizzeria i Hudiksvall. Under onsdagen kom domen från Hovrätten.

Ett bråk utanför en pizzeria i Hudiksvall slutade med att en person föll i backen, sparkades och slogs. Nu sänker hovrätten straffen för två av de åtalade som dömdes för grov misshandel. En ung man döms till fängelse i sex månader.

Annons

Läs mer: Fängelse efter pizzeriabråk – I dag tas gruppmisshandeln upp i hovrätten

Bråket, som inträffade i oktober 2014, startade inne på en pizzeria mellan två personer och eskalerade sedan utanför restaurangen. Det hela slutade med att en person misshandlades, liggandes på backen, av ett flertal personer. Händelsen utspelade sig i Hudiksvall.

Tre av fyra inblandade åtalades och dömdes i tingsrätten i början av 2015. Två personer dömdes för grov misshandel, varav den ena fick ett tio månaders fängelsestraff. Den andra personen fick skyddstillsyn och samhällstjänst. Påföljden för den tredje personen blev villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel av normalgraden. Domen överklagades av de två som fälldes för grov misshandel, liksom av den misshandlade personen i fråga.

I dag kom domen, i vilken hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten gällande brottsoffrets skador. Man bedömer att de uppkommit till följd av våldet han utsattes för, såsom sparkar och slag mot ansikte och kropp. Det ska ha skett både när mannen stod upp och efter att denne ramlat i backen.

Läs mer: En fick fängelse för misshandeln

De två männen som i tingsrätten dömdes för grov misshandel bedöms även av hovrätten ha begått gärningen i samförstånd med samtliga tre dömda. I domen tas ett gemensamt motiv för misshandeln upp. Personen som misshandlades ska enligt vittnesmål ha uttryck sig rasistiskt mot männen, vilket bedöms ha varit en bidragande anledning till att de åtalade riktat våldet gemensamt. I domen beskrivs ett tyst samförstånd männen sinsemellan.

De två åtalade bör också ha förstått vilka skador som skulle kunna uppkomma av sparkarna och slagen, menar hovrätten. De bedöms ha handlat hänsynslöst och delvis uppsåtligen. Men möjligheten att en av skadorna, på ett ben, kan ha uppkommit vid brottsoffrets fall till marken kan inte uteslutas enligt domen. Det tillkom inför hovrättsförhandlingarna ett rättsmedicinskt yttrande som bevisning i saken.

Läs mer: Misshandelsdom överklagas

Eftersom misshandeln uppkom efter ett längre meningsutbyte där samtliga parter uppträtt fientligt mot varandra pekar hovrätten på att misshandeln inte kommit plötsligt överraskande. De två åtalade döms för allvarlig, men inte grov, misshandel i hovrätten. Den i tingsrätten fängelsedömda mannen får samma påföljd även nu, men straffet sänks från tio till sex månader. Den andres samhällstjänst förändras också, då den sänks från 180 till 100 timmar.

Brottsoffret får ersättning för sveda och värk, samt för de sjukvårdskostnader som uppkommit. Han får även viss ersättning för kränkning, om än inte det yrkade beloppet. Detta på grund av hans egen delaktighet i att verbalt uttrycka kränkande kommentarer, och det som av både tings- och hovrätt bedöms som provokativt agerande.

Rätten var enig i sin bedömning.

Läs mer: Fyra unga män åtalas för grov misshandel

Hade du velat ha den här nyheten i din telefon direkt när det hände? Det hade du fått via vår nya app med pushnotis. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons