Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizzasnusk bekämpas med oanmälda inspektioner

När Halmstads kommun nyligen gjorde en räd för att kolla hur det stod till med hygienen på 70 pizzerior i Halmstad, blev bara nio godkända. Något som Lisa Hellström, vikarierande livsmedelsinspektör i Hudiksvalls och Nordanstigs kommun, inte tror skulle hända här.

Annons

– Det här året har jag besökt elva pizzerior i Hudiksvall och Nordanstigs kommun och alla besöken har varit oanmälda.

Köttätande skalbaggar och mat som förvarades på toaletten var några av anmärkningarna inspektörerna i Halmstad hade. Lisa Hellström säger att hon aldrig sett några skadedjur i de livsmedelslokaler hon inspekterat, men att man i värsta fall kan hota med stängning om det ser allt för illa ut på en pizzeria, något hon gjort två gånger.

– Men så länge inte bristerna är direkt hälsofarliga eller allt för allvarliga så brukar verksamhetsutövaren få en vecka på sig att åtgärda problemet.

Varför är det ofta pizzerior som är i ropet när det pratas om matsnusk?

– Ibland har det att göra med språket, att man inte har tillräckliga skriftliga dokument om vilka risker det finns med verksamheten, då får man ju en anmärkning. Ett annat problem med pizzerior är att det ofta är inhysta i små utrymmen. Man ska få plats med städskåp, kundtoalett, personaltoalett och ordentliga lagringsutrymmen, vilket kan skapa problem.

Mer läsning

Annons