Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal får ingen lön under USA-resa

/

När Glada Hudik-teatern åker till New York ställs det krav på den personal som följer med.

Ingen får någon lön under resan.

– Det är det enda sättet, säger Pär Johansson, initiativtagare till Glada Hudik-teatern.

Annons

Den 2 juni kommer omkring 110 personer från Glada Hudik-teatern att ta flyget över till USA och New York. Resan kostar omkring 22 000 kronor per person – då ingår biljetter, hotell och mat för sex dagar. Utöver det tillkommer bland annat hyra för teatern i Brooklyn, frakt för scenografin och transport till flyget.

Totalt, inklusive alla omkostnader, kommer notan för resan att hamna på 3,9 miljoner kronor. Pengarna kommer från teaterns sponsorer och delar av intjänade biljettintäkter från 2009.

Men för att genomföra resan krävs att alla som följer med gör det utan lönekrav. En del måste också ta ut semester eller ledighet för att kunna åka.

– Det här är ett principbeslut som vi har tagit och som vi noga diskuterat och förmedlat till alla inblandade, säger Pär Johansson.

Enligt honom följer alla med på den här resan på lika villkor. Hade teatern varit tvungen att betala lön till alla som ska med skulle det dessutom inte ens vara möjligt att genomföra resan, förklarar Pär Johansson.

– Antingen får resan kosta 6 miljoner kronor, vilket innebär att den inte går att genomföra. Eller så får den kosta 3,9 miljoner och vi kan göra det.

Resan är helt frivillig och det är upp till var och en att avgöra om de vill följa med. Samtliga deltagare skriver på ett avtal och godkänner förutsättningarna innan avfärd.

Mer läsning

Annons